Microsoft se asociază cu Mistral, rivalul francez al OpenAI

0
Publicat:

Microsoft va pune la dispoziție modelele de inteligență artificială ale start-up-ului francez Mistral AI prin intermediul platformei sale de cloud computing Azure, în cadrul unui nou parteneriat, au anunțat luni companiile.

foto logo Microsoft
Microsoft se asociază cu Mistral, rivalul francez al OpenAI

Acordul multianual semnalează eforturile Microsoft de a oferi o varietate de modele de inteligență artificială dincolo de cel mai mare pariu al său în OpenAI, în timp ce gigantul tehnologic încearcă să atragă mai mulți clienți pentru serviciile sale de cloud Azure.

Ca parte a anunțului, Microsoft va prelua o participație minoritară în Mistral AI, a confirmat startup-ul pentru Reuters, fără a dezvălui detalii.

Compania de pornire cu sediul la Paris lucrează pe modele de limbaj mari (LLM) open source și proprietare, similare cu cel pe care OpenAI l-a inițiat cu ChatGPT, care înțelege și generează text în mod similar cu cel uman.

Cel mai recent model al Mistral, Mistral Large, va fi disponibil pentru prima dată pentru clienții Azure, ca parte a parteneriatului. Clienții Azure vor putea utiliza mai multe modele de inteligență artificială de la Mistral, care își va vedea, de asemenea, tehnologia găzduită pe platforma de cloud computing a Microsoft.

Mistral a colaborat, de asemenea, cu Amazon și Google pentru a-și distribui modelele. Potrivit unui purtător de cuvânt, compania intenționează să facă Mistral Large disponibil pe alte platforme cloud în următoarele câteva luni.

Firma cu sediul la Paris a fost fondată de Timothée Lacroix și Guillaume Lample, care au lucrat anterior la echipele de inteligență artificială ale Meta, și de Arthur Mensch, care a fost cercetător la DeepMind de la Google. 

Drumul dezvoltării Inteligenței Artificiale (IA) pare să fie unul accidentat. Pe neașteptate, CEO-ul companiei Open AI - proprietara Chat GPT care a făcut senzație pe internet - Sam Altman, a fost concediat de către consiliul de administrație al companiei, fiind acuzat că nu a fost "complet sincer" în comunicarea sa. Deși compania nu este listată la bursă, se pare că este deținută în proporție de 49% de Microsoft. În urma evenimentului, marea majoritate a celor 770 de angajați ai Open AI au semnat o scrisoare în care amenințau că vor demisiona în cazul în care consiliul de administrație nu îl va repune în funcție pe domnul Altman. Iar pentru acești angajați extrem de calificați, să își găsească o nouă companie unde să lucreze ar fi fost foarte ușor. Microsoft a oferit posturi tuturor angajaților Open AI. Dar, în cele din urmă, saga se apropie de sfârșit, Sam Altman anunțându-și revenirea la Open AI, care va avea și un nou consiliu de administrație. Întreaga situație a avut impact și asupra Microsoft, care și-a văzut prețul acțiunilor scăzând de la 378 de dolari la 371 de dolari și înapoi în ultimele două zile. Înainte de a reveni la Open AI, Altman acceptase să se alăture Microsoft, mulți angajați amenințând că îl vor urma acolo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite