Mastercard, proces de 19 miliarde de dolari în Marea Britanie, din cauza comisioanelor excesive la tranzacţiile cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MasterCard a practicat comisioane de 1%, dar Comisia Europeană le-a plafonat în 2014 la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit
MasterCard a practicat comisioane de 1%, dar Comisia Europeană le-a plafonat în 2014 la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit

Circa 46 de milioane de britanici ar putea avea de câştigat de pe urma unui proces împotriva Mastercard, în care i se cere plata unor despăgubiri de 14 miliarde de lire sterline (19 miliarde dolari) pentru că ar fi cerut comisioane excesive, transmite Reuters.

Procesul, intentat de un fost responsabil pentru servicii financiare, acuză compania de plăţi că a practicat comisioane ilegal de mari în magazine, ceea ce a făcut ca clienţii să suporte preţuri mai mari.

Mastercard este acuzată că a făcut acest lucru în ultimii16 ani, în perioada 1992-2008, potrivit celor peste 600 de pagini de documente depuse joi la o curte de apel specializată în probleme de concurenţă.

„A fost o taxă aproape invizibilă. Mastercard s-a comportat ruşinos. Nu au avut înţelepciunea de a accepta că acest lucru afectează consumatorii britanici“, a spus Walter Merricks, care a intentat procesul.

Mastercard a negat într-un comunicat că ar fi procedat incorect.

Procesul a fost intentat după ce Comisia Europeană a constat în 2014 că Mastercard a perceput comisioane excesive proprietarilor de magazine, pentru procesarea plăţilor.

Potrivit firmei de avocatură Quinn Emanuel, în acest proces sunt solicitate cele mai mari daune din istoria Marii Britanii, britanicii urmând să fie în mod automat reclamanţi, cu excepţia cazului în care vor opta să nu o facă.

Orice persoană cu vârsta de peste 16 ani care a folosit un card de credit, numerar sau cecuri în perioada respectivă va fi automat parte în proces.

Dacă suma de 14 miliarde de lire va fi împărţită în mod egal între reclamanţii eligibili, fiecare persoană ar putea primi peste 300 de lire sterline, potrivit calculelor Reuters.

Un avocat care lucrează la acest caz a spus că Mastercard a perceput comisioane de peste 1% pentru utilizarea cardurilor în tranzacţii internaţionale, în perioada 1992-2008.

Acum doi ani, UE a plafonat comisioanele plătite de retaileri la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite