Managerii din România estimează că afacerile vor creşte, până în octombrie. Firmele din comerţ fac angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În comerţ se aşteaptă o creştere a numărului de salariaţi FOTO Shutterstock
În comerţ se aşteaptă o creştere a numărului de salariaţi FOTO Shutterstock

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii în toate sectoarele economice şi la o stabilitate a numărului de salariaţi, în perioada august-octombrie. În acelaşi timp, şefii companiilor din sectorul de comerţ anunţă că fac angajări, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Datele INS arată o păstrare a tendinţei faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii iulie, care indica o creştere a activităţii în toate sectoarele, în perioada iulie-septembrie. Singura schimbare e reprezentată de situaţia din comerţ, unde managerii anunţaseră concedieri.

Cea mai mare creştere a activităţii, în august-octombrie, este aşteptată în comerţ, cu un sold conjuctural de +27%, comparativ cu 16% în intervalul anterior, scrie News.ro. Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

De asemenea, în servicii, managerii se aşteaptă la o creştere importantă a activităţii, cu un sold conjuctural de +11%, iar în construcţii soldul este de +10%. În schimb, managerii au aşteptări moderate în privinţa activităţii din industria de prelucrare, cu un sold conjunctural de +8%, însă există diferenţe mari între sectoarele industriale.

„Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere semnificativă (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tendinţa va fi de scădere moderată (sold conjunctural ‐10%)”, se arată în raportul INS.

Deşi se aşteaptă la o creştere a activităţii în toate sectoarele, managerii prevăd o stagnare a angajărilor, cu excepţia celor din comerţ.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o creştere a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +15%, în timp ce în servicii şi în industrie sunt estimate creşteri nesemnificative, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +2%.

Ancheta INS mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere nesemnificativă a preţurilor în comerţ, până în luna octombrie, cu un sold conjunctural de +2%, şi la stagnări ale preţurilor în celelalte sectoare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite