Ministerul Economiei: Comisia Europeană nu a impus vânzarea Oltchim pe pachete de active, a fost doar notificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Oltchim este în insolvenţă din 2013, iar din luna aprilie Comisia Europeană verifică dacă alimentarea cu materii prime a societăţii de către Salrom şi CET Govora este conformă cu regulilecomunitare, ca şi ştergerea datoriilor către stat în justiţie
Combinatul Oltchim este în insolvenţă din 2013, iar din luna aprilie Comisia Europeană verifică dacă alimentarea cu materii prime a societăţii de către Salrom şi CET Govora este conformă cu regulilecomunitare, ca şi ştergerea datoriilor către stat în justiţie

Ministerul Economiei a notificat Comisia Europeană privind modalitatea de vânzare a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi a paşilor stabiliţi în proces şi dialoghează cu reprezentanţii CE pentru a sprijini administratorul judiciar al companiei, consorţiul Rominsolv-BDO, astfel încât şansele de vânzare ale combinatului să fie maxime, cu salvarea părţii viabile şi păstrarea locurilor de muncă.

„Comisia Europeană nu a impus vânzarea pe pachete de active a societăţii Oltchim“, menţionează instituţia, într-un comunicat.

Dezminţirea vine după ce, Gheorghe Piperea, administratorul judicial al Oltchim, a declarat zilele trecute că vânzarea pe bucăţi a fost agreată de Comisia Europeană, fiind o soluţie prin care viitorii investitori nu vor putea fi urmăriţi pentru returnarea unui posibil ajutor de stat. 

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

„Pentru a realiza cu succes vânzarea companiei şi a maximiza veniturile a fost aleasă varianta care oferă potenţialului cumpărător siguranţa juridică, în conformitate cu măsurile prevăzute expres de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat“, precizează Ministerul Economiei.

Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, procesul de selecţie al investitorilor urmând a se încheia la sfârşitul acestui an.

Investitorii interesaţi pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La 30 iunie 2016, Oltchim SA înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi.

Oltchim exportă aproximativ 70% din producţie.

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite