Scumpiri în construcţii şi comerţul cu amănuntul în următoarele trei luni. Cu cât vor crește prețurile

0
Publicat:

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS anunță scumpiri în următoarele trei luni, Foto: Shutterstock
INS anunță scumpiri în următoarele trei luni, Foto: Shutterstock

Conform INS, aceștia extimează şi o creştere moderată a activităţii în construcţii şi în comerţul cu amănuntul.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna august 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +28 %).

Comerțul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Servicii

Conform estimărilor din luna august 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Institutul Național de Statistică a efectuat și luna trecută o anchetă de conjunctură pentru a reflecta estimările managerilor întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice. În cadrul acesteia, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconiza o creștere a acestora (sold conjunctural +24 %).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite