INS: Românii trebuie să se pregătească de scumpiri în construcții și comerțul cu amănuntul

0
Publicat:

Managerii români au comunicat faptul că anticipează o creștere a prețurilor pentru piața de construcții și a comerțului cu amănuntul, în perioada septembrie-noiembrie 2023 și o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare și în comerțul cu amănuntul, potrivit INS. 

Colaj foto macara și constructori pe șantier
INS: Românii trebuie să se pregătească de scumpiri pentru construcții Foto: Shutterstock

În cadrul anchetei de conjunctură demarată în luna septembrie a anului curent, managerii din industria prelucrătoare anticipează o majorare moderată a volumului de producție, cu un sold conjunctural de +6% în următoarele trei luni.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27 %).

În sectorul comerţului cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023 a INS, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite