MADR alocă aproximativ 11,5 milioane de lei pentru susținerea producției de cartofi de anul acesta

0
Publicat:

Cultivatorii de cartofi vor putea primi în acest an un sprijin financiar de cel mult 200 de euro pe hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de cartofi de consum, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

foto cartofi și ceapă
MADR alocă aproximativ 11,5 milioane de lei pentru susținerea producției de cartofi de anul acesta

Suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei reprezentând echivalentul a maximum 2.309.010 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis 200 euro/ha se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Pentru a obţine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv şi să obţină o producţie de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere”, se arată într-un comunicat transmis joi.

Potrivit proiectului, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program, şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Beneficiarii eligibili pentru acest sprijin sunt: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli societăţi agricole şi producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ şi cel târziu până la data de 20 mai a anului de cerere inclusiv.

Potrivit sursei citate, valorificarea producţiei se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Verificările în teren se realizează de către DAJ şi APIA, cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanţilor ajutorului de minimis.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2024.

Proiect pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum" în anul 2024 a fost postat în transparenţă decizională pe site-ul MADR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite