Guvernul aprobă acordarea sprijinului pentru achitarea energiei electrice consumată în irigații

0
Publicat:

În cadrul Ședinței de Guvern de joi a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 1872/2005 care modifică alineatul 5 al articolului 81 din Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr.138/2004, conform unui comunicat de presă remis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

foto irigații
Guvernul aprobă acordarea sprijinului pentru achitarea energiei electrice consumată în irigații

„Prin aprobarea acestui act normativ se stabilește modalitatea de decontare a cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesare funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, care se suportă de la bugetul de stat, cheltuieli înregistrate în anul anterior și neplătite, din sumele alocate pentru anul următor”, arată comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit MADR, prin acest mod, în funcție de valoarea maximă a plafonului anual alocat cu această destinație, se stabilește procedura de aprobare, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, a cotei de până la 50%, fără a limita la anul în curs, fiind creată posibilitatea decontării cheltuielilor din anul anterior din bugetul alocat pentru anul următor.

În plus, soluția legislativă privind decontarea pentru anul 2023 din bugetul alocat pentru anul 2024 are în vedere redresarea economică a producătorilor, urmare a lipsei resurselor financiare necesare pentru continuarea activităților agricole și generarea riscului de a fi în imposibilitatea de achitare a datoriilor către furnizori, salarii, credite, utilități, la termenele scadente.

Astfel, prin decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru irigații pentru anul 2023 este vizată diminuarea efectelor fenomenului de secetă asupra producției agricole, cât și pentru reducerea impactului asupra anului agricol următor, mai arată comunicatul remis joi de MADR. 

Acest ajutor a fost acordat încă din anul 2022, când „în ședința de Guvern din 31 august 2022, a fost adoptată o Hotărâre ce modifică și completează Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005", a anunțat la acel moment sursa citată.

În plus, potrivit declarațiilor MADR de la acel moment, actul normativ vizează:

  • stabilirea modalității de aprobare a cotei de până la 50% aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigații, la finalul sezonului de irigații;
  • reglementarea procedurii pentru decontarea cotei de până la 50%, pentru funcționarea sistemelor de irigații locale, în cuprinsul anexei la prezentul act normativ;
  • stabilirea unei derogări pentru decontarea cotei aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigații aferent anului 2022.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite