MADR alocă peste 670 milioane de lei pentru acordarea de ajutoare naționale tranzitorii în zootehnie

0
Publicat:

Fondurile totale alocate de la bugetul de stat pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 se ridică la peste 670,27 milioane de lei, respectiv 134,76 milioane de euro, arată o nouă Hotărâre postată în transparenșa decizională a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

foto crescătorie de porci
MADR alocă peste 670 milioane de lei pentru ajutoare naționale Foto: Shutterstock

Prin proiectul de act normativ se aprobă plafoanele alocate ANT în sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 şi se stabileşte modalitatea de calcul al cuantumului per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, şi pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Fondurile totale alocate de peste 670 de milioane de lei se distribuie astfel: 91,67 milioane de lei, echivalentul sumei de 18,43 milioane de euro, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 385,26 milioane de lei, echivalentul sumei de 77,46 milioane de euro, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 193,33 milioane lei, echivalentul sumei de 38,87 milioane de euro, pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii din domeniul zootehniei se fac în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 3 din 2 octombrie 2023.

Potrivit Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, documentele specifice care se depun împreună cu cererea de plată, precum şi condiţiile de acordare a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic sunt prevăzute în secţiunea a 2-a a Ordinului MADR nr. 80/2023, cu modificările şi completările ulterioare, articolele 95-102.

Acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activităţilor specifice din sectorul de creştere a animalelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite