Loterie fiscală: Guvernul vrea să-i premieze, prin trageri lunare la sorţi, pe clienţii care plătesc la casele de marcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorităţii fiscale, iar plătitorii de taxe şi impozite vor fi premiaţi lunar în urma unei loterii fiscale online, măsuri aflate în analiză şi care urmează să fie adoptate de Guvern.

Măsurile vor fi aplicate în timp, ajungând la un interval de până la un an şi jumătate în cazul caselor de marcat, având ca scop combaterea evaziunii fiscale, a anunţat, la Guvern, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Ţintă: reducerea cu 10% a economiei gri

Ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, în care este apreciat că implementarea graduală, pe o perioadă de cinci ani, a unor măsuri de acest gen, dar şi altele, precum limitarea încasărilor zilnice de numerar şi a plafonului de casă pentru pentru operaţiunile de încasări ar putea conduce la o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii şapte ani.

Asta ar echivala cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde de euro.

Jurnal electronic conectat direct cu Fiscul

O primă măsură anunţată de ministrul de Finanţe este dotarea obligatorie a caselor de marcat cu un jurnal electronic, conectat la un server central al autorităţilor fiscale, pentru a combate în special evaziunea la TVA.

"România este unica ţară din Europa care a rămas să utilizeze case de marcat cu role de hârtie (...) Vom face această trecere în paşi, vom lăsa în jur de un an şi jumătate timp, astfel încât să se treacă de la casele de marcat cu rolele de hârtie la cele cu jurnal electronic", a spus Ioana Petrescu.

Ea a precizat că perioada de tranziţie va fi mai mare pentrru firmele mici şi IMM-uri şi mai scurtă pentru marile companii.

Premiile se vor da lunar

O altă măsură care vizează combaterea evaziunii este înfiinţarea unei loterii fiscale online pentru plătitorii de taxe şi impozite, care vor fi astfel premiaţi lunar.

"Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe codul fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii", a arătat ministrul.

Fiscul, conerctat şi cu băncile

O a treia măsură avută în vedere de Guvern este asigurarea unui schimb automat de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi bănci.

"Aici vorbim de comunicare, practic lunară, de rulaje şi de tranzacţii între bănci şi ANAF. Este o măsură foarte bună de a reduce evaziunea fiscală mare", a apreciat Petrescu.

Ministerul Finanţelor urmează să prezinte în dezbatere publică măsurile anunţate.

PwC: Avem prea mult numerar în circulaţie

Concluziile studiului privind impactul plăţilor electronice în economie, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), subliniază că, în ultimii cinci ani, ponderea numerarului în circulaţie în România a fost de 60% din PIB, de şase ori mai mare faţă de nivelul statelor din zona Euro, în timp ce valoarea plăţilor cu cardul au fost de doar 4,4% din PIB, de trei ori mai mică decât media UE.

Autorii studiului arată că numărul mic al tranzacţiilor electronice este corelat direct cu dimensiunea economiei gri, care în România atinge 28,4% din PIB (fiind depăşită în UE doar de Bulgaria).

Pe baza analizei măsurilor implementate în alte ţări, în studiu este recomandat ministerului, pe lângă măsurile anunţate, în vederea combaterii evaziunii, şi alte mecanisme, precum limitarea încasărilor zilnice de numerar şi a plafonului de casă pentru operaţiunile de încasări, atât de la persoane fizice, cât şi de al cele juridice.

Potrivit autorilor analizei, plafonul plăţilor în numerar ar trebui aliniat cu puterea de cumpărare, cele mai bune rezultate ale unei astfel de măsuri fiind înregistrate la un plafon de 20% din venitul mediu anual per capita.

Studiul recomandă totodată raportarea către autorităţile fiscale a plăţilor electronice de către procesatori, astfel încât informaţiile să poată fi folosite în cadrul inspecţiilor fiscale, întărind astfel capacitatea de control a acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite