Le Maire: Franța își poate atinge obiectivul de deficit fără majorări de taxe

0
Publicat:

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că guvernul își va îndeplini obiectivul de limitare a deficitului bugetar fără a crește taxele, chiar dacă creșterea economică slabă și veniturile fiscale dezamăgitoare subminează planurile sale inițiale.

foto drapel Franța
Franța își poate atinge obiectivul de deficit fără majorări de taxe Foto: Pixabay

Taxele nu vor crește pentru francezi”, a declarat vineri Le Maire la BFM TV. „Avem o direcție clară pentru a aduce deficitul sub 3% din PIB până în 2027 și trebuie să o facem cu seriozitate, cu metodă și determinare, dar nu trebuie să cedăm în fața temerilor sau a grabei”.

Stagnarea economică de la jumătatea anului trecut a făcut deja ca planurile de reducere a deficitului să se abată de la cursul stabilit. În ultimele săptămâni, Le Maire a anunțat planuri de reduceri de urgență a cheltuielilor în valoare de 10 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) și a avertizat că deficitul bugetar în 2023 ar putea depăși semnificativ ținta guvernului de 4,9%. 

Anul trecut, retailerii francezi au fost de acord să ofere cel mai mic preţ posibil la produsele alimentare de bază, pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă inflaţiei accelerate, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire.

Mai apoi, în luna mai a anului trecut, retailerii au fost de acord cu prelungirea acestui acord. Potrivit oficialului, preţurile ridicate continuă să afecteze bugetele gospodăriilor din Franța.

Conform unei campanii pe trei luni, anunţate la începutul lunii martie, lanţurile de supermarketuri s-au angajat să ofere produse la preţuri reduse cu prilejul unui „trimestru anti-inflaţie", până în data de 15 iunie.

Ministrul Finanţelor a dat asigurări că „distribuitorii şi-au dat acordul" pentru această prelungire şi a adăugat că îi va convoca, săptămâna următoare, pe marii producători de alimente şi retaileri pentru a accelera renegocierea contractelor comerciale, astfel încât scăderile înregistrate în rândul costurilor pentru producători să se reflecte şi pe rafturile supermarketurilor.

Producătorii de alimente trebuie să ajute cu reducerea preţurilor. Preţurile angro scad, la grâu de exemplu, dar şi preţurile cu transportul. Producătorii de alimente trebuie să transfere aceste scăderi asupra preţurilor de retail", a spus Bruno Le Maire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite