La Repubblica: Este puțin probabil ca Algeria să furnizeze mai mult gaz Italiei

0
0

Ziarul amintește că mai devreme volumul mediu al livrărilor de gaze din Algeria către Italia a variat între 20 de miliarde și 22 de miliarde de metri cubi pe an.

Italia folosește deja două terminale GNL pentru a-și diversifica importurile. Foto: Arhiva Adevărul
Italia folosește deja două terminale GNL pentru a-și diversifica importurile. Foto: Arhiva Adevărul

Este puțin probabil ca Algeria să poată furniza Italiei volumele suplimentare de gaz comandate. Potrivit La Repubblica sâmbătă,  citând site-ul de investigație algerian Algerie Part, se presupune că în noiembrie „doar 20% din volumul suplimentar promis de 1 miliard de metri cubi, adică aproximativ 200 de milioane de metri cubi”, vor fi disponibile pentru Italia.

Ediția italiană amintește că mai devreme volumul mediu al livrărilor de gaze din Algeria către Italia a variat între 20 de miliarde și 22 de miliarde de metri cubi pe an. Noul acord, care a fost semnat între țări în 2022, prevede o sumă suplimentară de 9 miliarde pe an, care se va realiza treptat în perioada 2023-2024. 

Potrivit Algerie Part, compania de stat algeriană de petrol și gaze Sonatrach întâmpină dificultăți în a pune în funcțiune capacitatea de producție necesară. Portalul algerian susține că din totalul de 9 miliarde, Sonatrach poate oferi doar 3,5 miliarde.

Compania energetică italiană Eni, comentând articolele din mass-media, a spus că „nu este conștientă de dificultăți din partea algeriană în ceea ce privește disponibilitatea actuală și viitoare a volumelor suplimentare convenite de gaze care intră deja în Italia”.

În plus, sâmbătă, La Repubblica a raportat că Roma ar fi primit o notificare de la compania energetică franceză EDF că ar putea întrerupe exporturile de energie electrică timp de doi ani, ca parte a planurilor de economisire a energiei ale Parisului. Autoritățile franceze au negat această informație, potrivit Reuters .

Autoritățile italiene, care și-au stabilit ca obiectiv să găsească un înlocuitor pentru gazul din Federația Rusă până la jumătatea anului 2024, spun că au redus deja dependența Italiei de combustibilul albastru rusesc cu aproape jumătate. În același timp, potrivit diverșilor experți, Italia nu se poate lipsi de gazul rusesc în iarna care vine. Țara și-a umplut deja instalațiile de depozitare cu gaz în proporție de 86,7%, în timp ce ținta este de 90% până la sezonul de încălzire viitor. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite