Kremlin: Noua conductă de gaze pe sub Marea Neagră depinde de Comisia Europeană. Rusia, la a treia încercare de realizare a unui gazoduct în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia va continua planurile cu privire la noua conductă de gaze care este programată să traverseze Marea Neagră şi să ajungă apoi în Grecia şi Italia, însă, realizarea acesteia depinde de poziţia Comisiei Europene, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Gazprom a semnat în lun februarie un memorandum cu DEPA (Grecia) şi Edison (Italia) pentru o nouă conductă care să treacă prin Marea Neagră şi apoi prin „terţe state“ până în Grecia şi Italia. 

Aceasta este a treia încercare a Gazprom de a realiza o conductă în sud-estul Europei. Anterior, Rusia a dorit să realizeze South Stream, alături de o altă companie italiană, respectiv Eni. Gazoductul trebuia să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria. De aici, ramura nordică urma să traverseze Serbia, Ungaria şi Austria, urmând ca ramificaţii să fie realizate către Croaţia şi Slovenia. Ramura sudică trebuia să traverseze Grecia şi apoi Marea Adriatică, până în Italia.

Rusia a abandonat proiectul la finele lui 2014, după obiecţiile Comisiei Europene, care cerea ca şi alţi producători şi furnizori să aibe acces la gazoduct. Opoziţia Bruxelles-ului a venit după ce Rusia a anexat Crimeea.

În acel moment, Gazprom a anunţat un nou proiect, cu grupul rus BOTAS, numit Turkish Stream. Acesta trebuia să folosească infrastructura construită anterior pentru South Stream. Rusia a suspendat, însă, construcţia ca măsură de retorsiune împotriva Turciei, după ce un avion rus a fost doborât de armata turcă la graniţa cu Siria.

Având în vedere geografia, însă, noul gazoduct realizat cu Edison şi DEPA nu poate trece decât prin Bulgaria sau Turcia. Potrivit unor surse citate de către Hellenic Shipping News, Gazprom vrea să facă acum două ramificaţii: una către Turcia şi alta către Bulgaria, fiecare cu o capacitate de 16 miliarde de metri cubi pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite