Italia: Noua taxă pe bănci nu va depăşi 0,1% din active

0
Publicat:

Autorităţile italiene au decis să vină cu clarificări, după ce anunţul suprinzător cu privire la introducerea unei taxe pe profiturile băncilor a provocat marţi scăderi importante la bursă.

Grafic bursier care indică o scădere bruscă a prețurilor acțiunilor
Anunțul Italiei că va suprataxa bîăncile au provocat mari scăderi pe burse

Indicele bursier care regrupează acţiunile băncilor italiene a închis şedinţa de marţi în scădere cu 7,6% în condiţiile în care titlurile Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, au înregistrat o scădere de 8,6% iar acţiunile BPER s-au prăbuşit cu 10,9%.

Chiar dacă şi alte state din Europa, precum Spania şi Ungaria, au introdus taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, analiştii sunt de părere că decizia autorităţilor italiene a luat piaţa pe nepregătite şi a afectat în mod serios încrederea investitorilor. La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a anunţat că Italia a convenit o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, valoarea de piaţă a băncilor italiene a scăzut cu 9,5 miliarde de euro.

Taxa a fost inclusă într-un pachet mai amplu de măsuri care variază de la noi autorizaţii pentru taxiuri şi până la investiţiile în străinătate. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.

În încercarea de a linişti pieţele, autorităţile italiene au venit marţi seara cu clarificări precizând că impactul ar putea fi limitat pentru unele bănci iar noua taxă nu va depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci. În plus, băncile care au majorat deja dobânzile pe care le oferă deponenţilor "nu vor vedea un impact semnificativ ca o consecinţă a regulilor aprobate ieri", a informat Ministerul de Finanţe de la Roma.

La fel ca şi restul băncilor europene, băncile italiene au înregistrat o creştere semnificativă a profitului lor net ca urmare a majorării dobânzilor. De exemplu, profitul net al Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, a urcat cu 80% până la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivalul UniCredit a raportat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite