Spania vrea să extindă taxa pe bănci și la subsidiarele creditorilor străini

0
Publicat:

Spania vrea să extindă taxa pe bănci și la subsidiarele creditorilor străini supervizaţi de Banca Centrală Europeană, indiferent de venituri, transmite Reuters.

Spania vrea să extindă taxa pe bănci
Spania vrea să extindă taxa pe bănci

Coaliţia de stânga aflată la putere în Spania a depus amendamente la propunerea sa privind taxa pe bănci. 

În versiunea originală, taxa de 4,8% se aplica veniturilor realizate de bănci din dobânzi şi comisioane care depăşesc plafonul de 800 de milioane de euro, ceea ce a exclus creditorii spanioli mai mici şi subsidiarele băncilor străine din Spania.

În propunerea comună de amendamente, partidele din coaliţie au precizat joi: "taxa trebuie plătită de instituţiile supuse supervizării directe a BCE, inclusiv subsidiarele înfiinţate în Spania de instituţiile străine de creditare, indiferent de suma veniturilor din dobânzi şi comisioane".

Săptămâna trecută, BCE a avertizat, într-un aviz cu caracter neobligatoriu, că propusa taxă pe bănci din Spania ar putea afecta capitalul creditorilor şi de asemenea va distorsiona concurenţa pe piaţă, afectând condiţiile de concurenţă echitabile.

Executivul de la Madrid a propus în iulie taxarea suplimentară a băncilor pentru profiturile excesive realizate din dobânzi şi comisioane percepute clienţilor şi, de atunci, proiectul încă este dezbătută în Parlament.

Obiectivul autorităţilor de la Madrid este de a obţine trei miliarde de euro până în 2024. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite