Italia impune o taxă „surprinzătoare” băncilor. Cât din profit va ajunge în bugetul de stat

0
Publicat:

Cheltuielile uriașe făcute de statele din întreaga lume pentru combaterea efectelor pandemiei și a crizei care a urmat determină luarea unor măsuri „surprinzătoare” în condiții normale de piață.

Clădire din oțel și sticlă pe care scrie Bank
Italia impune o suprataxă băncilor

O astfel de decizie a luat de curând și Italia: Cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni a aprobat o taxă surprinzătoare pe "profiturile suplimentare" ale băncilor în acest an, transmite Bloomberg.

Taxa a fost inclusă într-un pachet mai amplu de măsuri care variază de la noi autorizaţii pentru taxiuri şi până la investiţiile în străinătate. Potrivit agenţiei Ansa, taxa pe profiturile suplimentare ale băncilor ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.

Italia a convenit o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, care ar urma să finanţeze reducerile de taxe şi sprijin pentru creditele ipotecare pentru cei care îşi cumpără prima casă, a declarat vicepremierul Matteo Salvini la o conferinţă de presă organizată la Roma.

Taxa surprinzătoare a fost adoptată la ultima şedinţă de Guvern a cabinetului condus de Giorgia Meloni înainte de vacanţa de vară. Anunţul măsurilor a fost lăsat pe seama vicepremierului Matteo Salvini, liderul partidului Ligii şi cel mai vocal membru al coaliţiei la putere pe subiecte populiste.

Acţiunile băncilor italiene au scăzut imediat după anunţarea taxei pe profiturile suplimentare. Indicele bursier de referinţă FTSE MIB a scăzut cu 1,3% în timp ce cotaţia acţiunilor UniCredit SpA a scăzut cu 3,6%.

Profiturile înregistrate de băncile italiene au crescut foarte mult în prima jumătate a anului, în condiţiile în care dobânzile mai mari au generat venituri mai mari din credite. Luna trecută, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit şi-au îmbunătăţit estimările pentru întregul an 2023, pe fondul înăspririi rapide a politicii monetare a BCE.

Premierul Giorgia Meloni a profitat de ultima şedinţă de Guvern înainte de vacanţa de vară pentru a ratifica diferite măsuri. Una dintre ele are legătură cu transferul de tehnologie peste hotare. Conform noilor prevederi legislative, Guvernul de la Roma va dobândi puteri suplimentare pentru a controla ce poate fi transferat peste hotare în domeniul inteligenţei artificiale, semiconductorilor, securităţii cibernetice, aerospaţial şi energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite