Invazia rusească a provocat sectorului agricol din Ucraina pierderi de 80 miliarde de dolari

0
Publicat:

Sectorul agricol din Ucraina a înregistrat pierderi directe şi indirecte de peste 80 miliarde de dolari ca urmare a invaziei ruseşti, se arată într-un raport publicat miercuri de analiştii de la Kiev School of Economics (KSE).

foto agricultură Ucraina
Invazia rusească a provocat sectorului agricol din Ucraina pierderi de 80 miliarde de dolari

La începutul lunii ianuarie 2023, analiştii estimau nivelul pierderilor la 38 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Ucraina este un exportator global major de cereale, dar din februarie 2022 pe mari suprafeţe din est şi sud se duc lupte, terenurile sunt minate, sau sunt ocupate.

Folosind datele Guvernului de la Kiev şi alte surse, analiştii de la KSE estimează că pierderile directe ale sectorului agricol ucrainean au ajuns la 10,3 miliarde de dolari la 31 decembrie 2023, comparativ cu 7,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Cifra include pierderile de 5,8 miliarde de dolari de pe urma distrugerii echipamentelor, 1,8 miliarde de dolari de pe urma avarierii silozurilor şi aproape două miliarde de dolari de pe urma distrugerii produselor agricole.

Analiştii estimează că pierderile indirecte - scăderea producţiei, reducerea exporturilor, costuri de producţie mai ridicate şi repararea solurilor afectate - se situează la aproximativ 69,8 miliarde de dolari. 

Scăderea profitului din agricultură este extrem de semnificativă pentru bugetul Ucrainei deoarece este pilonul central al economiei ucrainene și o sursă majoră de subzistență pentru aproximativ o treime din populația ucraineană. Terenurile fertile și abundente, condițiile climatice adecvate și un climat investițional relativ favorabil au făcut ca Ucraina să fie capabilă nu numai să se hrănească pe sine, ci și să furnizeze hrană pentru milioane de oameni din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și alte țări. Înainte de război, agricultura a fost unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere în Ucraina (cu o creștere anuală de 5-6%), contribuind cu 10,9% din PIB și asigurând 17% din locurile de muncă interne până în 2021.

Cu toate acestea, agricultura a fost, de asemenea, o zonă de tensiune în Ucraina, unde două moduri diferite de producție - și anume, industria agroalimentară pe scară largă și agricultura familială - au coexistat de-a lungul anilor. Agribusiness-ul controlează 53,9% din terenul arabil și contribuie la 54,5% din producția agricolă internă brută a Ucrainei, fiind specializat în principal în producția de cereale și semințe oleaginoase pentru export.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite