Federațiile din agricultură amenință cu noi proteste, dacă nu se iau măsuri pentru cerealele ucrainene

0
Publicat:

Federațiile din agricultură au trimis o scrisoare deschisă către autorități prin care cer luarea unor măsuri drastice în privința cerealelor ucrainene.

Navă cu cereale din Ucraina
Federațiile din agricultură cer luarea unor măsuri drastice privind cerealele ucrainene

În data de 23 ianuarie, Consiliul UE va discuta despre aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii și propunerea de derogare în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), au informat federațiile din agricultură într-o scrisoare deschisă trimisă președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Flolrin Barbu.

În document, Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită autorităților române să întreprindă „toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană și statele membre să susțină atât declarativ cât și oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 și 3 în cadrul respectivei ședințe, astfel:

1. Acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) în condiții cel puțin similare anului 2023;

2. Adoptarea soluției UE privind asigurarea supraviețuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerț pentru produsele agricole din Ucraina”.

Măsurile propuse a fi luate sunt următoarele:

• Crearea și implementarea până la 30.04.2024 a unui sistem european care să asigure că destinația pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate înainte de intrarea în UE(prin tranzit, import normal și/sau special/temporar), cântărite la intrare și ieșire, introduse în sistem, unde să fie disponibile în mod transparent oricând, pentru orice persoană interesată pentru a garanta că produsele ucrainene ajung la respectivele destinații și nu rămân pe traseu sau sunt deturnate față de traseul/destinația inițială, chiar și parțial ca și cantitate.

• Introducerea pragurilor de import(normal și situații speciale de importuri temporare, specifice târgurilor, expozițiilor) pentru orice marfă agricolă supusă comerțului, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii combinați 2021 și 2022. Orice produse importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE și, prin urmare aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE însoțite de sigilii electronice, urmărite în timp real prin GPS, fără abateri de traseu sau opriri nejustificate.

• Alertarea autorităților europene și activarea automată a clauzei de salvgardare la nivel național în cazul constatării de încălcări ale legislației aplicabile de către proprietarii și transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricărui stat membru.

„Stimați domni, vă solicităm ca împreună să întreprindeți toate demersurile posibile, să insistați și vă asumați răspunderea comună în discuții cu doamna Președintă a Comisiei Europene, Ursula von der LEYEN, domnul Vicepreședinte Valdis DOMBROVSKIS, domnul Comisar pentru Agricultură Janusz WOJCIECHOWSKI și Miniștrii Agriculturii din statele membre pentru rezolvarea principalelor două probleme majore inclusiv pentru care se protestează și anunțarea publică a rezultatelor până pe 24.01.2024.

Precizăm că adrese similare au fost transmise către toate autoritățile române și europene pentru a lua măsurile necesare și a preveni ceea ce se va întâmpla dacă aceste două probleme majore nu vor fi rezolvate până la data de 24.01.2024 nemaiputând veni cu scuza că nu au știut.

În caz contrar, toți trei, ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor din România și din celelalte state membre, care vor crește mult mai repede decât se așteaptă oricine și că următorul pas este ca fermierii nemulțumiți din majoritatea statelor membre UE să se deplaseze și blocheze activitatea in Brussels”, se arată în scrisoarea semnată de Pro Agro, LAPAR, UNCSV și AFF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite