Sindicatele din Franța, nemulțumite: „Intrarea Ucrainei în UE ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană“

0
Publicat:

Intrarea Ucrainei în UE ar fi o "catastrofă" pentru agricultura europeană, a reacţionat miercuri preşedintele principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Arnaud Rousseau, într-un interviu acordat presei regionale din Franţa.

Cerealele ucrainene, la concurență cu cele europene FOTO Shutterstock
Cerealele ucrainene, la concurență cu cele europene FOTO Shutterstock

 Declarația vine la scurt timp după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, relatează France Presse."Într-un context de război, este foarte dificil să te pronunţi asupra acestui subiect, pentru că imediat eşti acuzat că nu sprijini Ucraina. Dar vorbind strict din punct de vedere agricol, o intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană", a avertizat liderul sindical francez, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, agricultura ucraineană "nu joacă după aceleaşi reguli", ea produce aproximativ "echivalentul unui sfert din agricultura europeană, mai ales în ce priveşte creşterea păsărilor şi marile culturi, dar cu norme de mediu şi standarde de producţie mult sub practicile noastre".

Produsele agricole ucrainene au deja acces liber pe piaţa UE, în virtutea unei facilităţi pe care blocul comunitar a oferit-o Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Această facilitate a afectat însă cu precădere ţările est-europene vecine cu Ucraina şi mai puţin ţările vest-europene. Acestea din urmă şi Kievul au protestat faţă de măsurile pe care guvernele unor state est-europene le-au luat pentru a-şi proteja agricultorii păgubiţi de cerealele ucrainene comercializate la preţuri sub costurile producătorilor locali.  

Peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene au fost expediate prin portul Constanța în primele opt luni

Ucraina a exportat în perioada ianuarie-august 2023 mai multe cereale prin portul Constanţa decât a făcut în tot anul 2022, chiar dacă volumele au scăzut recent după ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre i-au făcut pe exportatorii ucraineni să se îndrepte spre rutele rutiere şi feroviare, transmite Reuters.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat, scrie Agerpres.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa este acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condiţiile în care cerealele ajung în portul românesc cu camioanele, pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite