Ieftinirea alimentelor a dus inflaţia la -0,6% în luna septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a coborât în luna septembrie la -0,6%, de la -0,2% în august, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că alimentele s-au ieftinit sensibil luna trecută.

Datele arată că preţurile de consum au scăzut în luna septembrie, în medie, cu 0,11% comparativ cu luna august.

Astfel, alimentele s-au ieftinit cel mai mult luna trecută, cu 0,58%, în medie, faţă de luna august, în timp ce preţurile serviciilor s-au redus nesemnificativ, cu 0,01%.

În schimb, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut, în medie, cu 0,21% în septembrie faţă de luna precedentă. 

În perioada 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut cu 0,46%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,1%, iar serviciile - cu 1,2%.

Septembrie 2016 este a patra lună din ultimul an în care indicatorul inflaţiei anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.

În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, accizele pentru mai multe produse s-au redus, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Ce s-a scumpit

Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în septembrie, la servicii poştale (8%) ouă (2,6%) şi fasole (1,4%). La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat,  faţă de a opta lună a anului, la cartofi (-11%) alte legume (-5,6%) şi fructe proaspete (-3,8%) celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici. 

În ultimul an, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la servicii poştale (+29%), citrice (+23,2%) şi zahăr (+9,2%).

În urma evoluţiei din ultimaele luni, care indică menţinerea preţurilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru 2016 şi 2017.

Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite