Şi în industrie, „inflaţia“ e tot negativă. Cum au mers preţurile producătorilor în luna iunie - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 10 din 25 de sectoare industriale preţurile au coborât în iunie 2016 faţă de 2015
În 10 din 25 de sectoare industriale preţurile au coborât în iunie 2016 faţă de 2015

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,7% în iunie comparativ cu luna precedentă, iar ritmul scăderii din ultimul an s-a temperat la -2,3%, de la -2,8% în luna mai, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai, preţurile producţiei industriale au urcat cu 0,3% faţă de aprilie, dar au fost mai mici cu 2,8% faţă de a cincea lună din 2015.

Scăderi maxime în cocserii şi rafinării

În perioada iunie 2015 - iunie 2016, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de 23,6%, şi în fabricarea substanţelor chimice (-11,4%).

În acelaşi timp, cele mai mari scumpiri au fost în serviciile anexe extracţiei (+6,4%) şi în producţia de calculatoare şi maşini (+4%).

În iunie, faţă de luna anterioară, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu un avans de 8,2%, şi în industria metalurgică (3,2%).

La polul opus, preţurile au scăzut în iunie faţă de luna mai cu 0,9% în fabricarea echipamentelor electrice şi în unele sectoare extractive, potrivit INS.

Tot mai multe sectoare lovite de deflaţie

Fenomenul scăderilor de preţuri în industrie se manifestă neîntrerupt de mai bine de doi ani de zile, şi asta pentru că la nivel internaţional au scăzut cotaţiile şi la ţiţei, şi la materiile prime de bază.

În România, numărul sectoarelor industriale în care preţurile sunt în scădere anualizată a trecut de 10 (din 25 monitorizate de INS), fapt ce-i îngrijorează pe analiştii care vorbesc deja despre deflaţie.

Preţuile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

preturi industrie iunie
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite