Grupul Erste, proprietarul BCR, atrage atenţia că prioritatea Guvernului trebuie să fie bugetul de stat pe anul 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul financiar austriac Erste este proprietarul Băncii Comerciale Române (BCR)
Grupul financiar austriac Erste este proprietarul Băncii Comerciale Române (BCR)

Analiştii grupului Erste estimează că nu va exista o volatilitate crescută pe pieţele financiare interne în urma alegerilor prezidenţiale din România. Ei atrag atenţia că prioritatea guvernului este să realizeze o schiţă a bugetului pentru 2015 care să acopere măsurile populiste anunţate înainte de alegeri.

"Pe termen scurt, nu ne aşteptăm la o volatilitate ridicată pe pieţele financiare interne, dar lucrurile se pot modifica în funcţie de schimbările politice care ar putea include chiar şi o redesenare a majorităţii parlamentare în următoarele şase luni, cee ce ar conduce la alcătuirea unui guvern de o altă culoare politică", se arată într-un raport al grupului Erste.

Cum vor fi acoperite măsurile populiste?

Prioritatea guvernului României este să întocmească schiţa bugetului pentru 2015, care ar trebui să indice modul în care vor fi acoperite măsurile populiste luate înainte de alegeri, se arată într-un raport al grupului Erste.

Analiştii de la Erste consideră că există riscuri în creştere care ar putea împiedica avansul PIB cu 1,8% la nivelul anului, după cum au estimat anterior.

Produsul Intern Brut al României a avansat cu 1,9% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior şi cu 3,2% faţă de trimestrul al treilea din 2013.

Rezultatele economiei româneşti au depăşit estimările analiştilor de la Erste, care au anticipat un avans de 1% al PIB-ul faţă de nivelul din perioada iulie-septembrie 2013.

În opinia analiştilor de la Erste, consumul şi exporturile au avut o contribuţie importantă la aceste rezultate, în timp ce investiţiile au înregistrat un declin mai mic faţă de perioada anterioară.

De asemenea, grupul austriac estimează o rată a inflaţiei de 2,1% pentru 2015, existând însă posibilitatea ca aceasta să încetinească la 1,8% în condiţiile în care preţul barilului de petrol va scădea dub 80 de dolari pentru mai multe trimestre.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite