Embargoul vizând importurile de cerealele din Ucraina, prelungit. Până când vor fi aplicate restricțiile

0
Publicat:

Embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina va fi prelungit până la data de 15 septembrie, a anunțat, luni, ministrul Agriculturii din Polonia, transmite Reuters.

UE a impus restricţii pentru importurile de cereale până în septembrie, Foto: Arhivă Adevărul
UE a impus restricţii pentru importurile de cereale până în septembrie, Foto: Arhivă Adevărul

Oficialul a precizat că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană în care este anunțată noua măsură.

Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie", a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-o postare pe Twitter.

Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine", a adăugat oficialul polonez.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă, informează Agerpres.

Executivul comunitar a spus că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Comisia a informat anterior că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

Săptămâna trecută, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La începutul lunii mai, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au cerut într-o scrisoare blocului comunitar să extindă restricțiile privind importul de cereale ucrainene, a anunţat agenţia poloneză de presă PAP.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite