Glapinski vrea să pună capăt disputei cu guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adam Glapinski, Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei (NBP) dorește să pună capăt unei dispute cu Donald Tusk, care îl amenințase cu un potențial caz în fața Tribunalului de Stat și, astfel, cu o posibilă demitere din funcție. 

Donald Tusk. Foto: Profimedia
Donald Tusk. Foto: Profimedia

Financial Times scrie că Adam Glapinski îi va scrie o scrisoare prim-ministrului și dorește să se întâlnească personal cu el. Actualul guvern, format după alegerile parlamentare câștigate de fosta opoziție, din 15 octombrie 2023, îl acuză pe guvernatorul BNP că a încălcat principiile constituționale prin programul său de cumpărare de obligațiuni și că induce în eroare Ministerul de Finanțe.

Viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski de la Noua Stânga a declarat că guvernul de coaliție a strâns cele 115 semnături necesare pentru a trimite o moțiune de 68 de pagini Președintelui Sejmului pentru a-l înlătura pe Glapinski, care neagă săvârșirea unei infracțiuni. 

Moțiunea va fi examinată de o comisie parlamentară înainte de a fi supusă la vot de către plenul Dietei. Dacă va fi condamnat în instanță, guvernatorul NBP, al cărui mandat expiră în 2028, ar putea nu numai să-și piardă locul de muncă, dar i-ar putea fi interzis să candideze și să ocupe funcții de conducere.

Adjunctul lui Adam Glapinski, Marta Kightley, a declarat săptămâna trecută că guvernatorul NBP nu va demisiona.

Înțeleg că pentru Tusk, cea mai ușoară modalitate de a gestiona campania a fost să acuze guvernul și banca centrală că provoacă inflație pentru că este atât de mare”, a spus Glapinski într-un interviu pentru FT. 

"Dar acum suntem după alegeri. E timpul să ne oprim. Avem probleme comune", a adăugat el. „Nu cred că cineva din Polonia poate acuza banca centrală de o politică monetară falsă de contracarare a inflației sau de cumpărare de obligațiuni”, a evaluat el. "Sper că domnul Tusk se va răzgândi. Nu este economist. Inflația se apropie deja de ținta (NBP)", a adăugat el.

Voi trimite o scrisoare domnului Tusk pentru a spune că sunt atât de multe neînțelegeri și atât de multe cuvinte neplăcute din ambele părți, încât cred că este timpul să ne întâlnim și să discutăm”, a anunțat Glapinski.

Acuzațiile pe care guvernul și parlamentul polonez le aduc guvernatorului BNP includ accesul membrilor Consiliului de politică monetară și al unor membri ai conducerii Băncii Naționale a Poloniei la informații cheie privind operațiunile băncii. Există, de asemenea, acuzații cu privire la achizițiile de obligațiuni de către BNP în 2020 și un bonus financiar pentru Glapinski.„Îl acuzăm (Adam Glapinski) că a încălcat Constituția Republicii Polone și legile în legătură cu funcția sa sau în sfera de activitate”, se arată în moțiune. Guvernatorul BNP ar fi luat decizii fără autorizația corespunzătoare din partea MPC, a făcut intervenții valutare fără autorizația consiliului BNP, a inițiat și implementat acțiuni contrare Constituției, a șters ilegal sau a omis să includă declarații în procesele-verbale de după ședințele MPC. De asemenea, Glapinski ar fi indus în eroare ministrul de Finanțe în elaborarea bugetului pentru 2024.

Primele două acuzații se referă la „inițializarea și participarea la luarea deciziilor” privind achiziționarea de obligațiuni de trezorerie „prin care a asigurat finanțarea indirectă de către Banca Națională a Poloniei a deficitului bugetar în valoare totală de cel puțin 144 miliarde PLN. "  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite