Polonia recheamă 50 de ambasadori numiți de fostul guvern de dreapta

0
Publicat:

Polonia își recheamă 50 dintre ambasadori, ca parte a eforturilor noului guvern proeuropean de a îmbunătăți misiunile diplomatice într-o perioadă dificilă, a anunțat Ministerul de Externe al țării.

Premierul Poloniei, Donald Tusk
Premierul Poloniei, Donald Tusk

Ministerul de Externe a precizat că schimbarea trimișilor este "necesară" și va servi unei "implementări mai bune și profesioniste a sarcinilor dificile" cu care se confruntă politica externă a Poloniei, scrie theguardian.com.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că este crucial să existe o echipă de trimiși loiali în condițiile în care Ucraina vecină se luptă cu Rusia într-un război la scară largă. El a subliniat că nu a fost "o răzbunare" împotriva predecesorilor săi.

Toți diplomații fuseseră numiți de administrația anterioară, de dreapta, care a guvernat timp de opt ani, până în decembrie, când o alianță de opoziție formată din trei partide a obținut o majoritate generală în alegerile din Polonia și a preluat puterea cu Donald Tusk ca prim-ministru.

Declarația guvernului nu a menționat niciunul dintre ambasadorii rechemați de ministrul de externe, Radek Sikorski, și nu a precizat când vor fi înlocuiți ambasadorii rechemați sau dacă vor fi reduse posturile în străinătate.

Dar ministerul a precizat că procedura a început.

Associated Press a relatat că rechemarea diplomaților ar putea să nu obțină aprobarea președintelui Andrzej Duda, care a avut legături cu guvernul anterior de dreapta și este critic cu Tusk.

În cazul în care Duda nu aprobă schimbările, însărcinații cu afaceri vor rămâne șefi de misiuni în locațiile în care ambasadorilor li s-a spus să se întoarcă acasă.

Tusk a declarat că are o părere bună despre activitatea ambasadorului Poloniei în SUA, Marek Magierowski, ceea ce sugerează că trimisul respectiv ar putea să nu fie rechemat.

În anii în care a fost la putere, partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a fost acuzat că a erodat statul de drept în Polonia, a redus dreptul la avort și a luat în vizor minoritățile. Acțiunile sale au dus la o dispută cu UE pe teme care variază de la independența justiției la drepturile LGBTQ+.

După ce Tusk a fost confirmat în funcția de prim-ministru în decembrie, acesta a promis că va "repara totul".

"Vom reuși să îndreptăm greșelile, astfel încât toată lumea, fără excepție, să se simtă ca acasă", a declarat el la acea vreme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite