Germania: Companiile pot deschide conturi de tip „K” la Gazprombank pentru plata în valută a gazelor şi conversia ulterioară în ruble

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom

Companiile energetice europene pot deschide conturi ”K” la Gazprombank pentru a plăti gazele din Rusia fără să încalce sancţiunile UE dacă declară că şi-au îndeplinit obligaţia contractuală de a plăti în euro sau dolari.

Astfel, sancţiunile Uniunii Europene nu vor fi încălcate în cazul în care companiile declară că au fost îndeplinite obligaţiile contractuale de plată în euro sau dolari, potrivit Ministerului german al Economiei, relatează Reuters.

Anunţul vine în contextul în care Rusia a sistat livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia săptămâna aceasta pentru că au refuzat să plătească în ruble, decizie care a stârnit temeri că alte ţări ar putea fi următoarele vizate.

Decretul Moscovei precizează că Gazprombank va deschide conturi speciale de tip ”K” pentru plăţile pentru gaze ale cumpărătorilor străini. O companie din Uniunea Europeană ar transfera valută străină într-un astfel de cont, iar apoi o bancă rusă ar converti valuta în ruble şi ar transfera ruble într-un alt cont ”K”, care aparţine gigantului energetic rus Gazprom.

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat poziţii diferite cu privire la acceptarea acestei scheme de plată, în contextul încălcării sancţiunilor impuse de Uniune Rusiei.

Decretul Rusiei menţiona că obligaţia cumpărătorului va fi considerată îndeplinită doar atunci când rublele vor ajunge în contul Gazprom.

”Există reguli europene privind modalităţile de plată care formează cadrul pentru noi şi la care aderăm”, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

”Conform acestor reguli, contul K, în care se face plata în euro/dolari, nu încalcă sancţiunile în cazul în care companiile declară că au fost îndeplinite contracte cu plata în euro sau dolari”.

O sursă guvernamentală a spus că este irelevant în ce ţară este deschis contul K atât timp cât banca în cauză nu se află pe nicio listă de sancţiuni.

Comisia Europeană va oferi ţărilor UE îndrumări suplimentare cu privire la posibilitatea de a continua să plătească pentru gazul rusesc fără a încălca sancţiunile blocului, a declarat, vineri, un oficial al Comisiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite