Germania cere Gazprom despăgubiri de 13 miliarde de euro pentru gazele nelivrate

0
Publicat:

Un tribunal de arbitraj a dat dreptul Germaniei să ceară despăgubiri "în valoare de peste 13 miliarde de euro" pentru volumele de gaze naturale ruseşti care nu i-au fost furnizate de grupul Gazprom.

Flacîra unui aragaz deasupra căreia scrie Gazprom
Germania cere Gazprom despăgubiri de 13 miliarde de euro pentru gazele nelivrate

Uniper, principalul importator de gaz rusesc din Germania, era unul dintre cei mai vechi parteneri comerciali europeni ai Gazprom, cu o istorie care data din anii 1970. Tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis în data de 7 iunie că grupul german are dreptul de a termina contractul pe termen lung de aprovizionare cu gaze convenit cu Gazprom, care expira la mijlocul următorului deceniu. De asemenea, tribunalul de la Stockholm a acordat Uniper dreptul dreptul de a solicita despăgubiri "în valoare de peste 13 miliarde de euro" pentru volumele de gaze naturale ruseşti care nu i-au fost furnizate de grupul Gazprom PJSC începând de la mijlocul anului 2022.

"Această decizie conferă claritate juridică pentru Uniper. Ca urmare a deciziei tribunalului de arbitraj am decis să punem capăt contractelor cu Gazprom Export", a informat directorul general de la Uniper, Michael Lewis, într-un comunicat de presă. Acesta a subliniat însă că deocamdată nu este clar cât de mari vor fi sumele pe care le va primi Uniper de la Gazprom, dar că banii vor ajunge la bugetul statului.

După debutul invaziei ruseşti în Ucraina, Uniper a fost lovit din plin în 2022 de oprirea completă a livrărilor de gaze ruseşti spre Germania, via gazoductul Nord Stream. Oprirea acestor livrări a dus la falimentul Uniper, care a trebuit să înlocuiască volumele de gaze ruseşti cu gaze cumpărate la preţuri mari pe piaţa spot. În cele din urmă Uniper a ajuns să fie naţionalizat de statul german, în ceea ce a fost una din cele mai costisitoare preluări ale unei companii din istoria Germaniei.

Potrivit termenilor unui acord încheiat între Berlin şi grupul finlandez Fortum, Germania a achiziţionat, pentru aproximativ 500 de milioane de euro, 56% din acţiunile Uniper deţinute de Fortum şi ulterior a derulat o majorare de capital în valoare de opt miliarde de euro. După majorarea de capital şi achiziţionarea de acţiuni, statul german a ajuns să deţină mai mult de 99% din acţiunile Uniper. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite