Germania va elimina anul viitor tarifele de depozitare a gazelor percepute statelor vecine

0
Publicat:

Germania vrea să elimine din 2025 tarifele de depozitare a gazelor percepute statelor vecine atunci când acestea achiziţionează gaze din rezervele germane, a anunţat joi un oficial de la Ministerul Energiei, în urma plângerilor acestor ţări, transmite Reuters.

colaj foto economie Germania
Foto: Shutterstock

Acest tarif este o moştenire din perioada crizei energetice cu care s-a confruntat Europa în anul 2022, după ce Moscova a redus livrările de gaze în Europa. În încercarea de a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru a-şi umple rapid depozitele cu gaze non-ruseşti, Berlinul a introdus o taxă suplimentară pentru gazele scoase din depozitele germane.

Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia susţin că aceste măsuri le prejudiciază eforturile de a renunţa la gazele ruseşti, pentru că face mai scumpă achiziţia de gaze non-ruseşti, ce sunt livrate prin Germania.

Ele au cerut Comisiei Europene să rezolve problema.

Berlinul a convenit cu Executivul comunitar să elimine tarifele din 2025, a anunţat, joi, Sven Giegold, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Acesta a adăugat: "În condiţiile în care eliminarea necesită o modificare legislativă, cel mai apropiat termen posibil este 1 ianuarie 2025. Eliminarea tarifelor va duce la scăderea semnificativă a costurilor tranzitării gazelor prin Germania şi va ajuta statele vecine să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti".

Oficialii Comisiei Europene şi-au exprimat îndoielile cu privire la legalitatea acestor taxe, deoarece reglementările de pe piaţa unică europeană interzic tarifele comerciale între statele membre.

"Nu a fost niciodată intenţia noastră să punem în pericol cu aceste tarife diversificarea aprovizionării. Din contră", a dat asigurări Giegold.

Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a salutat anunţul autorităţilor germane.

"Sunt extrem de încântată că negocierile intense pe acest subiect au dus la rezultate bune", a declarat Gewessler.

Austria şi Ungaria sunt în continuare puternic dependente de gazele ruseşti. În luna februarie, ministrul austriac al Energiei spunea că ţara sa are dificultăţi în a-şi diversifica sursele de aprovizionare, adăugând că ministerul pe care îl conduce analizează terminarea contractului de aprovizionare gaze pe termen lung pe care grupul energetic austriac OMV îl are cu Rusia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite