Germania a câştigat 275 milioane de euro, ca acţionar la o fostă divizie a Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania a câştigat 275 milioane de euro de pe urma acţiunilor deţinute la firma Securing Energy for Europe GmbH (SEFE), o fostă divizie a grupului energetic Gazprom, controlat de statul rus, scrie Bloomberg.

Sediul Gazprom, cu sigla scrisă în limba rusă
Germania a câştigat 275 milioane de euro, în calitate de acţionar la o fostă divizie a Gazprom

Această cifră este inclusă într-un document care însoţeşte un proiect de act normativ, care a fost aprobat miercuri de Cabinetul de la Berlin. Perioada de timp în care Germania a câştigat aceşti bani nu este menţionată în document.

În luna noiembrie 2022, Guvernul german a naţionalizat compania de gaze Securing Energy for Europe (SEFE), fosta subsidiară a companiei ruse Gazprom, după ce Moscova a invadat Ucraina şi a redus livrările de gaze către continent. Comisia Europeană a aprobat naţionalizarea, împreună cu o injecţie de capital de 6,3 miliarde euro în SEFE.

Bloomberg a dezvăluit anul trecut că SEFE, fosta Gazprom Germania, continuă să livreze gaze naturale lichefiate ruseşti spre India, în conformitate cu un contract pe 20 de ani, semnat în 2018, în condiţiile în care anularea contractului ar putea să îi coste pe contribuabilii germani mai multe miliarde de euro. 

Germania cere Gazprom despăgubiri de 13 miliarde de euro pentru gazele nelivrate

În iunie, un tribunal de arbitraj a dat dreptul Germaniei să ceară despăgubiri de 13 miliarde de euro pentru volumele de gaze naturale ruseşti care nu i-au fost furnizate de grupul Gazprom.

Uniper, principalul importator de gaz rusesc din Germania, era unul dintre cei mai vechi parteneri comerciali europeni ai Gazprom, cu o istorie care data din anii 1970. Tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis în data de 7 iunie că grupul german are dreptul de a termina contractul pe termen lung de aprovizionare cu gaze convenit cu Gazprom, care expira la mijlocul următorului deceniu. De asemenea, tribunalul de la Stockholm a acordat Uniper dreptul dreptul de a solicita despăgubiri „în valoare de peste 13 miliarde de euro" pentru volumele de gaze naturale ruseşti care nu i-au fost furnizate de grupul Gazprom PJSC începând de la mijlocul anului 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite