FMI crede că situația cu datoria publică a SUA ar putea crea riscuri sistemice în economia globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanii se consultă cu consilierii președintelui Joe Biden cu privire la creșterea plafonului datoriei naționale pentru a preveni o posibilă neplată a datoriei federale.

fmi

Situația din jurul creșterii plafonului datoriei naționale a SUA poate duce la riscuri sistemice atât pentru SUA, cât și pentru economia globală, se precizează în declarația scrisă a Fondului Monetar Internațional (FMI) distribuită vineri în urma rezultatelor evaluării anuale a economiei Statelor Unite pe baza articolului 4 din Carta FMI.

Situația actuală, potrivit fondului, „ar putea crea riscuri sistemice suplimentare, complet prevenibile pentru economia americană și globală într-un moment în care se înregistrează deja o tensiune vizibilă în ea”.

FMI a cerut Congresului „să ridice sau să suspende imediat plafonul [datoriei] pentru a nu exacerba riscurile de scădere a creșterii economice”. „În plus, o soluție permanentă la această problemă recurentă trebuie găsită prin schimbări instituționale care să asigure, odată cu aprobarea creditelor, spațiul necesar în limita datoriei este pus automat la dispoziție pentru finanțarea cheltuielilor”, a spus fondul.

Kristalina Georgieva, director general al FMI, care a vorbit la o conferință de presă în capitala SUA în legătură cu această revizuire, a subliniat necesitatea de a găsi o cale de ieșire din situația actuală cât mai curând posibil.

Republicanii din Camera Reprezentanților SUA se consultă cu consilierii președintelui american Joe Biden cu privire la creșterea plafonului datoriei naționale, pentru a preveni o posibilă neplată a datoriei federale din țară. Congresmenii cer de la administrație reduceri semnificative ca o condiție pentru ridicarea plafonului datoriei naționale.

Prognoza de creștere a PIB-ului SUA

De asemenea, din analiza organizației rezultă că FMI a îmbunătățit ușor previziunile privind creșterea PIB-ului SUA în 2023, care va fi de 1,7%.

În document, organizația a prognozat că economia SUA în 2023 va crește cu 1,6% (pe 26 mai, fondul a majorat această cifră cu 0,1 puncte procentuale), iar în 2024 cu 1,1% (această cifră a fost redusă cu 0,1 procente). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite