FMI: Cerealele se vor scumpi cu 15% după încetarea acordului la Marea Neagră

0
Publicat:

Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, avertizează FMI.

Cereale pe o navă dintr-un port
Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%

"Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost foarte importantă anul trecut pentru a asigura că vor exista livrări suficiente de cereale la nivel mondial. Acelaşi mecanism funcţionează şi în direcţia opusă astfel că este posibil să apară presiuni de creştere asupra preţurilor la alimente", a declarat economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, Pierre-Olivier Gourinchas, transmite Bloomberg.

Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei, o creştere de preţuri la cereale cuprinsă între 10% şi 15% este "o estimare rezonabilă", a spus Gourinchas.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că s-a retras din acordul internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, la aproape un an de la debutul acestui acord, ceea ce a crescut incertitudinea cu privire la livrările globale de produse alimentare. Decizia Rusiei pune în pericol o rută importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase, tocmai când începe recoltatul.

Luni, cotaţiile la grâu şi porumb au crescut semnificativ după ce Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene de la Dunăre, înmulţind riscurile la adresa ultimei rute importante de export de cereale de care mai dispune Ucraina. 

Kremlinul a anunțat marți că este exclus, pentru moment, ca Moscova să mai participe la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră până când interesele rusești nu vor fi respectate, refuzând astfel îndemnul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ca Moscova să revină, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU a solicitat Moscovei să lase Kievul să exporte cereale în condiții de siguranță din porturile de la Marea Neagră, în concordanță cu oferta făcută liderului de la Kremlin. 

Înainte de apelul de luni, Antonio Gutteres i-a trimis lui Vladimir Putin o scrisoare referitoare la acordul pentru cerealele ucrainene, iar apoi secretarul general al ONU a solicitat Rusiei să își reia participarea la acord, „esenţială pentru a asigura stabilitatea aprovizionării şi a preţurilor” la alimente la nivel mondial. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite