Rusia refuză să revină în acordul privind cereale ucrainene din Marea Neagră: „Este imposibil”
0Kremlinul a anunțat marți că este exclus, pentru moment, ca Moscova să mai participe la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră până când interesele rusești nu vor fi respectate, refuzând astfel îndemnul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ca Moscova să revină, relatează Reuters.
Secretarul general al ONU a solicitat Moscovei să lase Kievul să exporte cereale în condiții de siguranță din porturile de la Marea Neagră, în concordanță cu oferta făcută liderului de la Kremlin.
Înainte de apelul de luni, Antonio Gutteres i-a trimis lui Vladimir Putin o scrisoare referitoare la acordul pentru cerealele ucrainene, iar apoi secretarul general al ONU a solicitat Rusiei să își reia participarea la acord, „esenţială pentru a asigura stabilitatea aprovizionării şi a preţurilor” la alimente la nivel mondial.
„Fac apel la Federaţia Rusă să reia punerea în aplicare a acordurilor de la Marea Neagră şi îndemn comunitatea mondială să rămână unită în acest efort de a găsi soluţii eficiente”, a spus Antonio Guterres, la summitul ONU, care a avut loc la Roma, despre securitatea alimentară.
„Este imposibil să se revină asupra acordului”
Însă, Kremlinul este de părere că recomandarea secretarului general al ONU nu a vizat principala nemulțumire a Rusiei: lipsa oricărui progres cu privire la acordul conceput astfel încât să favorizeze exporturile de alimente și îngrășăminte rusești în contextul măsurilor restrictive impuse de Occident.
„Într-adevăr, scrisoarea lui Guterres enunţă, din nou, un fel de plan de acţiune şi conţine promisiunea că, la un moment dat, va fi posibilă punerea în aplicare a părţii ruse a acestor înţelegeri. Din păcate, în acest moment, este imposibil să se revină asupra acordului, deoarece acesta (acordul legat de Rusia) nu a fost pus în aplicare şi, de facto, nu a fost niciodată pus în aplicare”, a susținut marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În aceeași ordine de idei, conform lui Peskov, Rusia își va relua participarea la acord în momentul în care memorandumul cu privire la țara sa va fi respectat.
Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, după o perioadă de la începutul războiului în care Rusia impusese o blocadă.
Rusia cere restabilirea accesului SWIFT a băncii agricole Rosselkhozbank, reluarea furnizării de mașini agricole și piese, precum și eliminarea restricțiilor privind asigurările, deblocarea logisticii de transport și a activelor, dar și reluarea funcționării conductei de amoniac Togliatti-Odesa, din regiunea Harkov.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a promis ţărilor africane continuarea furnizării de cereale, în pofida sancţiunilor împotriva Rusiei. Discuțiile despre aprovizionarea cu cereale urmează să aibă loc în cadrul summitului Rusia-Africa, care se va desfășura pe 27 și 28 iulie la Sankt Petersburg.
„Plan unic”
Totodată, Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR) a oferit marți publicității un presupus document oficial rusesc în care sunt prezentate măsurile de sabotaj adoptate pentru a opri ca circa 20 de milioane de tone de cereale ucrainene să părăsească porturile din Marea Neagră.
Conform GUR, singurul scop al „Centrului Comun de Coordonare”, fondat de Moscova la Istanbul pentru a pune în practică convenția, a fost de a micșora cât mai mult cu putință exportul de cereale ucrainene prin coridorul indicat în acord, scrie EFE, conform Agerpres.
În documentul menționat, semnat de Centrul Comun de Coordonare, se spune că „inspecţia calitativă a navelor a fost, de asemenea, un element-cheie în reducerea creşterii necontrolate a exporturilor de cereale din porturile ucrainene”, a transmis GUR pe contul de Telegram.
În plus, în același raport se spune că măsurile de „reducere a numărului de nave care merg în porturile ucrainene şi de limitare semnificativă a volumului de exporturi de alimente din Ucraina” au dus la „imposibilitatea Kievului de a exporta aproximativ 20 de milioane de tone” de produse.
„Documentul demonstrează că toate acţiunile de sabotare a acordului privind cerealele au făcut parte dintr-un plan unic elaborat în prealabil, iar bombardarea ţintită a infrastructurii portuare ucrainene este pur şi simplu încă un pas în executarea acestuia”, a mai adăugat GUR.