Moscova anunță încetarea acordului pentru cerealele ucrainene. Cere îndeplinirea părților ce țin de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a anunţat luni Kremlinul, conform agenţiei Reuters.

Cereale într-un port
Rusia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, după o perioadă de la începutul războiului în care Rusia impusese o blocadă.

Acordul a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

"De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de astăzi", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. "Din păcate, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost încă implementată, aşa că efectele lor încetează".

Moscova reclamase de mai multe ori că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină în continuare obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a formulat o serie de cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate. "Imediat ce partea privind Rusia a acordurilor este îndeplinită, partea rusă va reveni la implementarea acordului, imediat", a afirmat Peskov.

Rusia a acuzat luni Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni.

Ultima navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa duminică dimineața înainte de termenul limită pentru prelungirea acordului, potrivit unui martor Reuters și MarineTraffic.com.

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nave noi din 27 iunie, iar inițiativa va expira luni, cu excepția cazului în care Moscova este de acord să o prelungească.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres așteaptă un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin la o propunere de prelungire a acordului.

Putin i-a spus sâmbătă, într-un apel telefonic, președintelui sud-african Cyril Ramaphosa că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite, a spus Kremlinul.

Rusia a amenințat în mod repetat că va renunța la acord, intermediat de ONU și Turcia în iulie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Anterior a fost prelungit cu două luni pe 17 mai.

Oficialii ucraineni nu au comentat imediat dacă nava, TQ Samsun sub pavilion turcesc, a părăsit Odesa.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care  a expirat pe 17 iulie, nu a fost atins, relatează AFP, citată de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite