Mai multe şanse la fondurile europene pentru fermierii care se înscriu în asociaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din Mehedinţi, care vor să acceseze fonduri europene pe viitorul program naţional de dezvoltare rurală (PNDR), trebuie să ştie că dacă sunt membrii într-o asociaţie cu profil agricol pot obţine câteva puncte în plus la proiectul depus, puncte care pot face diferenţa între un proiect eligibil şi unul care nu trece de comisie.

Cornel Stroesu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, asociaţia reprezentativă la nivelul judeţului Mehedinţi, spune că fermierii care vor să depună proiecte pe viitorul PNDR trebuie să fie membrii cu cel puţin şase luni înainte pentru a obţine acele puncte în plus.

„Şi în viitorul PNDR, fermierii trebuie să fie înscrişi într-o asociaţie cu şase luni de zile în urmă. Avantajul este acum la asociaţia pe care o conduc şi precum şi la Liga Asociaţiilor de Producători din România (LAPAR) că am obţinut o reprezentativitate la nivel naţional. Asta înseamnă că acum avem un cuvânt de spus pentru fermieri, în folosul fermierilor”, declară Cornel Stroescu.

Datorită demersurilor şi negocierilor la sânge cu Guvernul aceste asociaţii au reuşit să obţină o serie de facilităţi pentru agricultori, printre care amintim aici şi eliminarea birocraţiei şi a munţiilor de hârtii pe care un fermier era nevoit să le întocmească în momentul depunerii unui dosar pe viitorul PNDR.

În momentul de faţă, în judeţul Mehedinţi sunt în jur de 39.000 de fermieri, peste 6000 activând în domeniul zootehnic, restul în sectorul vegetal.

„Dacă sunt înscrişi în asociaţii profesionale e foarte bine, chiar prin planul de dezvoltare rurală al Guvernului  şi măsurile care vor fi pe 2015, se prevede ca fermierii să se asocieze. Vor fi unele măsuri prin care sunt plătiţi mai bine şi primesc un procent, un bonus. De preferinţă vor fi avantajaţi cei care sunt asociaţi”, a spus la rândul său directorul executiv adjunct al APIA Mehedinţi, Anghel Docea.

Pentru a se înscrie într-o asociaţie agricolă un fermier nu are nevoie decât de o adeverinţă eliberată de APIA Mehedinţi, care să-i ateste calitatea de agricultor.

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite