Exporturile de materii prime reciclabile au crescut la peste 39 de milioane de tone anul trecut

0
Publicat:

Exporturile de materii prime reciclabile - care includ deşeuri şi resturi reciclabile, precum şi alte materii prime secundare - din UE către ţările din afara blocului comunitar s-au situat anul trecut la 39,3 milioane de tone, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

foto cutie de reciclabile
Foto: Shutterstock

Volumele de export pentru materiile prime reciclabile sunt pe un trend ascendent din 2004, urcând cu 74% (16,7 milioane de tone).

Importurile UE de materii prime reciclabile din ţările din afara blocului comunitar s-au situat anul trecut la 39,8 milioane de tone, o scădere de 3,8 milioane de tone comparativ cu 2004 (8,6%).

În 2023, exporturile de metale din UE s-au situat la 21 milioane de tone, reprezentând mai mult de jumătate (54%) din totalul exporturilor de deşeuri din blocul comunitar. A doua mare categorie este reprezentată de hârtie şi carton (şapte milioane de tone sau 18%), urmată de substanţele organice (4,5 milioane de tone sau 11%).

În privinţa importurilor către UE, cea mai importantă categorie este reprezentată substanţele organice (24,4 milioane de tone), reprezentând 61% din toate importurile de materii prime reciclabile. Metalul este a doua mare categorie, cu 5,4 milioane de tone (14%), şi mineralele, cu cinci milioane de tone (13%).

Principalele destinaţii pentru materiile prime reciclabile exportate de UE în 2023 au fost Turcia (12,2 milioane de tone), India (5,2 milioane de tone), Marea Britanie (3,5 milioane de tone), Egipt (1,7 milioane de tone) şi Indonezia (1,5 milioane de tone).

Importurile UE de materii prime reciclabile în 2023 au fost predominant din Brazilia (9,7 milioane de tone), Argentina (4,5 milioane de tone), Marea Britanie (3,5 milioane de tone), Ucraina (2,5 milioane de tone) şi Statele Unite (2,5 milioane de tone). 

În plus, potrivit noilor norme impuse de Uniunea Europeană, toate ambalajele (cu excepția celor fabricate din lemn ușor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porțelan și ceară) vor trebui să fie reciclabile prin îndeplinirea unor criterii stricte.

Măsurile includ și obiective minime privind conținutul reciclat al ambalajelor din plastic și obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite