Lista ambalajelor care vor fi interzise a fost suplimentată de UE

0
Publicat:

Parlamentul European a adoptat miercuri noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile și pentru a reduce cantitatea deșeurilor de ambalaje din UE.

Ambalaje de toate tipurile aruncate la gunoi
Lista ambalajelor care vor fi interzise a fost suplimentată de UE

Regulamentul urmărește să găsească soluții la problema pe care o reprezintă creșterea volumului de deșeuri, să armonizeze normele privind piața internă și să impulsioneze economia circulară. Textul a fost aprobat cu 476 voturi pentru, 129 împotrivă și 24 abțineri.

Reguli și pentru colete

Normele au fost convenite provizoriu cu Consiliul și includ obiective de reducere a cantității de ambalaje (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040).

Țările Uniunii vor avea obligația să reducă în special cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic. Pentru a reduce din ambalajele care nu sunt necesare, textul stabilește o pondere maximă de 50% pentru spațiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerțul electronic. Producătorii și importatorii vor trebui și să se asigure că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

Reguli pentru cafenele, restaurante și hoteluri

Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030. Ele includ ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante, porțiile individuale (de exemplu, condimente, sosuri, lapte pentru cafea, zahăr), ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri și pungile de transport din plastic foarte subțire (sub 15 microni).

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, textul interzice utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice eterne” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, sau PFAS) peste anumite limite în ambalajele care intră în contact cu alimentele.

Consumatorii sunt încurajați să reutilizeze sau să reumple ambalajele

Sunt prevăzute obiective specifice în materie de reutilizare pentru 2030 în cazul ambalajelor folosite pentru băuturile alcoolice și nealcoolice (cu unele excepții, cum ar fi laptele, vinul, vinul aromatizat sau băuturile spirtoase), ambalajele folosite la transport și ambalajele de vânzare, precum și ambalajele grupate. În anumite condiții, statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe.

Distribuitorii finali de băuturi și de alimente la pachet vor avea obligația de a le oferi consumatorilor opțiunea de a-și folosi propriul recipient, dar și de a încerca să propună spre vânzare 10% dintre produsele lor într-un format de ambalaje reutilizabile până în 2030.

Ambalaje reciclabile, o colectare îmbunătățită a deșeurilor și reciclare

Potrivit noilor norme, toate ambalajele (cu excepția celor fabricate din lemn ușor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porțelan și ceară) vor trebui să fie reciclabile prin îndeplinirea unor criterii stricte.

Măsurile includ și obiective minime privind conținutul reciclat al ambalajelor din plastic și obiective minime de reciclare în funcție de greutatea deșeurilor de ambalaje.

Până în 2029, 90% din plasticul de unică folosință și din recipientele din metal pentru băuturi (de până la trei litri) va trebui colectat separat (prin sisteme de garanție-returnare sau prin alte soluții care asigură îndeplinirea obiectivului de colectare).

Raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia) a declarat: „Pentru prima dată într-o legislație de mediu, UE stabilește obiective de reducere a ambalajelor, indiferent de materialul utilizat. Noile norme încurajează inovarea și includ scutiri pentru microîntreprinderi. Interzicerea substanțelor chimice eterne în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni. Solicităm acum tuturor sectoarelor industriale, țărilor UE și consumatorilor să contribuie la lupta împotriva excesului de ambalaje.”

Ce urmează

Pentru ca acordul să poată intra în vigoare, Consiliul trebuie să îl aprobe oficial.

În 2018, piața ambalajelor a generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde EUR în UE. Acestea reprezintă o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri; totalul UE a crescut de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Europenii au generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje pe persoană în 2021, o cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, dacă nu se iau măsuri suplimentare.

Lista ambalajelor din plastic de unică folosință interzise din 1 ianuarie 2030:

  • ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate,
  • ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante,
  • ambalaje folosite la porțiile individuale (de exemplu, condimente, sosuri, lapte pentru cafea, zahăr),
  • ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri,
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite