Exportul de energie din România în Basarabia, pus în pericol de fostul guvern ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exportul de energie electrică din România către Repulica Moldova, planificat să înceapă anul viitor prin linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti, ar putea fi perturbat, după ce fostul Executiv de la Kiev a decis trecerea a peste 1.000 de kilometri de linii electrice interstatale, direct în oblăduirea Ministerului Energeticii din Ucraina. Acestea erau în proprietatea Moldelectrica sau în gestiune comună moldo-ucraineană.

Hotărârea a fost luată de către fostul guvern pro-rus, condus de către premierul Mikola Azarov, în data de 15 ianuarie. Este vorba de 23 de linii interstatale, iar Executivul de la Chişinău consideră măsura ilegală.

Problema este că prin această măsură se pune în pericol planul de export de energie din România în Basarabia. 

Miza o constituie linia de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea-Dobrudja (Bulgaria) care se află în gestiunea Moldelectrica, dar trece pe o porţiune de 40 de kilometri prin Bugeac, actualmente teritoriu ucrainean. Prin această linie urmau să se facă primele exporturi de energie din România către Republica Moldova, începând cu anul 2015.  

În luna ianuarie, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, anunţa acest proiect într-o întrevedere la Chişinău cu premierul Iurie Leancă. Însă, pentru ca exportul să aibă loc efectiv, trebuie instalate convertoare back-to-back pe această linie, lucru care trebuia să se facă în acest an.

O altă linie importantă care a fost trecută în gestiune economică ucraineană, deşi era a Moldelectrica, este cea de la centrala Cuciurgan până la Vulcăneşti. Aceasta traversează pe câteva porţiuni atât teritoriul moldovean, cât şi pe cel ucrainean. Problema este complexă, deoarece din staţia de la Vulcăneşti sunt alimentate atât Republica Moldova, cât şi sudul Ucrainei. 

Infrastructura Transelectrica nu e afectată 

„Deocamdată cele două ţări (Republica Moldova şi Ucraina – n.r.) nu funcţionează sincron cu sistemul românesc. Nu este o problemă de maximă urgenţă. Aşa a fost construit sistemul pe când exista Uniunea Sovietică. Acum un stâlp este pe teritoriu ucrainean, altul pe teritoriu moldav. Sunt dependenţi unul de altul, n-au cum să se despartă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Octavian Lohan, şeful Dispeceratului Energetic Naţional.

Reprezentanţii Transelectrica susţin că infrastructura companiei nu este afectată de hotărârea luată de Kiev şi că nu au fost consultaţi în această privinţă. „În acest moment, nu avem tranzacţii comerciale de import sau export cu Republica Moldova“, se arată într-un răspuns al Transelectrica la solicitarea „Adevărul“.  

Moldovenii au contestat decizia

Tudor Copaci, viceministrul Economiei din Republica Moldova, spune că este o decizie unilaterală şi care a fost deja contestată. „Am trimis scrisoare la Kiev în care solicităm explicaţii, dar, din cauza lipsei unui guvern funcţional, nu avem cu cine discuta. Nu este clar ce semnifică decizia de transmitere în gestiune economică. Mai ales, în cazul celor 110 de kilometri de linie de 400 kV de la Cuciurgan la Vulcăneşti şi mai departe. Avem toate actele care demonstrează că linia este a noastră“, a declarat oficialul. 

Ion Grâu, consilierul special pe probleme energetice al premierului Iurie Leancă, nu exclude şi depunerea unei sesizări la Secretariatul Comunităţii Energetice şi la Comisia Europeană, pentru că ar fi fost încălcate anumite prevederi ale tratatelor internaţionale.

Mai puteţi citi:

Transelectrica a finalizat o linie de interconexiune cu Republica Moldova. S-ar putea exporta 90 MW de energie, dar basarabenii nu au terminat lucrările

Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate, a finalizat lucrările la linia aeriana de interconexiune a sistemelor energetice între România şi Republica Moldova pe segmentul Falciu-Goteşti, prin aceasta putându-se exporta până la 90 MW de energie la finalul lucrărilor de pe partea basarabeană, potrivit unui comunicat al companiei.

Un alt megaproiect energetic moldo-român rămâne blocat de 10 ani

Ar trebui să existe o prioritizare în realizarea interconexiunilor cu statele din zonă, deoarece acestea necesită coordonarea unor eforturi la nivel regional, a declarat Mihnea Crăciun, Principal Banker, Power and Energy Department, în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Forumul „România 2020", organizat de Adevărul Group.

FOTO Hoţii de fier vechi au distrus reţeaua de înaltă tensiune din judeţul Tulcea. Prejudiciu de 7 milioane euro într-o singură noapte

7 milioane euro dintr-o lovitură. Hoţii de fier vechi au produs pagube enorme după ce au tăiat picioarele mai multor stâlpi de înaltă tensiune dintre localităţile Baia şi Ceamurlia de Jos.

Bugetele Electrica şi Transelectrica, tăiate de cosaşi: serviciile de defrişare şi vopsire au fost plătite la suprapreţ

Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012.

Tariful de transport practicat de Transelectrica a urcat cu aproape 5%

Tariful mediu perceput de Transelectrica (TEL) pentru transportul energiei electrice va creşte de la 1 ianuarie cu 4,72%, de la 21,16 lei/MWh la 22,16 lei/MWh, după ce ANRE a aprobat săptămâna trecută majorarea unor tarife, scrie Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite