Profitul Transelectrica a crescut de 4 ori în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transelectrica este una dintre cele mai mari societăţi de stat şi se ocupă de transportul electricităţii în sistemul energetic naţional
Transelectrica este una dintre cele mai mari societăţi de stat şi se ocupă de transportul electricităţii în sistemul energetic naţional

Compania de stat Transelectrica a înregistrat în 2013 venituri de 2,46 miliarde lei, în scădere cu 10,8% faţă de nivelul de 2,76 miliarde de lei în 2012, dar a raportat un profit net de 162,29 milioane de lei, de 4,7 ori mai mare, potrivit situaţiilro financiare prezentate pe bursă.

Societatea precizează că situaţiile financiare pentru 2013 sunt preliminare, neconsolidate şi întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Transelectrica a înregistrat în 2012 un profit net în valoare de 34,48 milioane de lei.

Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 1,15 miliarde de lei, provine din serviciul de transport, activitatea de bază a companiei. În 2012, compania a înregistrat din această activitate 1,08 miliarde de lei.

La sfârşitul anului trecut, compania avea datorii totale în valoare de 2,59 miliarde de lei (587,8 milioane de euro), cu 3% mai mari comparativ cu 2,51 miliarde de lei în 2012.

Transportatorul de electricitate a fost transferat, săptămâna tracută, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

SGG controlează 58,68% din capitalul Transelectrica, iar Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 13,49%. Restul titlurilor, respectiv 27,81% din titluri, aparţin altor acţionari. SIF Oltenia este un alt mare acţionar, însă pachetul său nu mai este specificat în raportarea de pe bursă. 

Consiliul de Supraveghere al transporatorului de electricitate l-a revocat pe Florin Mihăiţă Boiangiu din funcţia de membru al Directoratului companiei. Revocarea sa a intrat în vigoare vineri şi a fost votată în unanimitate, potrivit unui comunicat al Transelectrica. Compania nu a precizat motivele revocării şi nici înlocuitorul lui Boiangiu.

Tot vineri a avut loc altă schimbare în conducerea companiei, respectiv înlocuirea, în Consiliul de Supraveghere, a lui Dănuţ Leonard Sandu, preşedintele NexteBank, cu Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului demisionar al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Mai puteţi citi:

Cum subvenţionează fiecare român din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei şi Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.

Tariful de transport practicat de Transelectrica a urcat cu aproape 5%

Tariful mediu perceput de Transelectrica (TEL) pentru transportul energiei electrice va creşte de la 1 ianuarie cu 4,72%, de la 21,16 lei/MWh la 22,16 lei/MWh, după ce ANRE a aprobat săptămâna trecută majorarea unor tarife, scrie Mediafax.

Transelectrica a finalizat o linie de interconexiune cu Republica Moldova. S-ar putea exporta 90 MW de energie, dar basarabenii nu au terminat lucrările

Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate, a finalizat lucrările la linia aeriana de interconexiune a sistemelor energetice între România şi Republica Moldova pe segmentul Falciu-Goteşti, prin aceasta putându-se exporta până la 90 MW de energie la finalul lucrărilor de pe partea basarabeană, potrivit unui comunicat al companiei.

Un alt megaproiect energetic moldo-român rămâne blocat de 10 ani

Ar trebui să existe o prioritizare în realizarea interconexiunilor cu statele din zonă, deoarece acestea necesită coordonarea unor eforturi la nivel regional, a declarat Mihnea Crăciun, Principal Banker, Power and Energy Department, în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Forumul „România 2020", organizat de Adevărul Group.

Diaconu, Transelectrica, la Forumul Energii Curate: România ar putea fi inundată de foarte multă energie ieftină odată cu dezvoltarea interconexiunilor

Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din ţările din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite