Emmanuel Macron denunță acordul de liber schimb semnat între UE și țări din America de Sud

0
Publicat:

Emmanuel Macron denunță un acord comercial propus între UE și blocul Mercosur din America de Sud ca fiind „un acord foarte rău” căruia îi lipsesc considerații adecvate privind clima.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO EPA EFE

Așa cum este negociat astăzi, este un acord foarte rău, pentru voi și pentru noi”, a declarat președintele francez în fața oamenilor de afaceri brazilieni din São Paulo, miercuri, în timpul unei călătorii de trei zile în Brazilia, cea mai mare economie din America Latină.

Comentariile vin în contextul unor negocieri dificile privind un acord de liber schimb între cele două blocuri economice, potrivit Guardian.

Nu există nimic care să țină cont de subiectul biodiversității și al climatului - nimic”, a spus Macron. „Să încheiem un nou acord în lumina obiectivelor și realității noastre, un acord comercial responsabil în privința dezvoltării, climatului și biodiversității.

În timp ce Brazilia a declarat că este pregătită să semneze un acord, Franța a exprimat în mod repetat rezerve și a spus că fermierii săi s-au opus perspectivei care ar putea permite importurile agricole, în special carne de vită, care nu îndeplinesc standardele stricte ale UE.

Avem încă timp”, a spus ministrul brazilian al finanțelor, Fernando Haddad, la aceeași întâlnire. „Este adevărat că am pierdut oportunitatea la sfârșitul anului trecut, dar nu ar trebui să renunțăm la acest acord.

El a adăugat că președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, a investit mult timp în acord și va continua să investească într-o relație mai strânsă cu piața europeană.

La începutul acestei luni, oficialii europeni au spus că „progresele decisive” sunt posibile până în luna iulie.

Macron a cerut și mai multe investiții directe din partea firmelor braziliene în Franța și a spus că cele două țări ar putea coopera în investiții în piețe terțe, în special în Africa.

Lula a vizitat mai multe țări africane de când a revenit la putere anul trecut și a spus că dorește să reia relațiile „bune și fructuoase” pe care țara sa obișnuia să le aibă cu continentul african când a fost ales prima dată președinte în anii 2000.

Guvernul său a căutat, de asemenea, să revină asupra politicilor sub guvernarea predecesorului său, președintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, care au încercat să anuleze protecțiile climatice.

La viitoarele summituri G20 și Cop din Brazilia, Macron a declarat că intenționează să insiste pentru mai multe standarde internaționale pentru a stimula financiar băncile, firmele și investitorii să decarbonizeze procesele industriale și să protejeze mai bine mediul înconjurător.

Trebuie să mergem mult mai repede, mult mai puternic, mult mai departe”, a spus Macron.

Membrii cu drepturi depline ai Mercosur sunt Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Venezuela este membru cu drepturi depline, dar a fost suspendată de la 1 decembrie 2016. Țările asociate sunt Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru și Suriname.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite