Mercosur şi-a anunţat disponibilitatea de a deveni garantul securităţii alimentare în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Reprezentanţii blocului au declarat că ţările lor au condiţii naturale, culturale, instituţionale, industriale şi tehnologice pentru aceasta.

Ţările pieţei comune sud-americane (Mercosur) au emis joi o declaraţie comună în care îşi declară disponibilitatea de a deveni garanţi ai securităţii alimentare mondiale.

„Reprezentanţii statului au remarcat că ţările noastre au condiţiile naturale, culturale, instituţionale, industriale şi tehnologice pentru a deveni adevăraţi garanţi ai securităţii alimentare mondiale”, se arată în declaraţia de după summitul Mercosur, desfăşurat în Paraguay.

În acelaşi timp, ţările au menţionat că sunt „preocupate de conflictul din Ucraina şi de impactul acestuia asupra securităţii alimentare mondiale”. Potrivit acestora, situaţia actuală are un impact negativ asupra ţărilor din Mercosur „din cauza volatilităţii excesive a preţurilor la produsele alimentare şi agricole, a resurselor de producţie, în special a îngrăşămintelor, precum şi a serviciilor energetice şi de transport”.

Anterior, vorbind la summitul blocului, preşedintele argentinian Alberto Fernandez a cerut ţărilor din Mercosur să îşi unească forţele în producţia de alimente pentru a profita de oportunitatea pe care o au în faţa preocupărilor legate de securitatea alimentară globală.

Mercosur este cea mai mare asociaţie comercială şi economică din America de Sud, ai cărei membri activi sunt Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay. Teritoriul total al ţărilor sale reprezintă aproape 72% din suprafaţa Americii de Sud, populaţia ajunge la 295 de milioane de locuitori, iar PIB-ul total este de 3,4 trilioane de dolari (2019).

Membrii asociaţi sunt Chile, Columbia, Ecuador, Peru, Guyana, Surinam şi Bolivia. Venezuela a aderat la bloc în 2012. Cu toate acestea, în 2016, calitatea de membru a fost suspendată din cauza neîndeplinirii obligaţiilor asumate la aderarea la asociaţie, în special obligaţia de a ratifica un acord privind protecţia drepturilor omului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite