Mediu: Summitul Mercosur nu are încă răspuns pentru Uniunea Europeană

0
Publicat:

Liderii Mercosur se întâlnesc la Port Iguaçu, în nord-estul Argentinei, în lipsa unui proiect detaliat care să le permită să răspundă preocupărilor Uniunii Europene legate de protecția mediului și să obțina ractificarea acordului UE-Mercosur, notează AFP, scrie Agerpres.

Mercosur FOTO: Shutterstock
Mercosur FOTO: Shutterstock

"În curând vom putea prezenta evaluările noastre membrilor Mercosur", a precizat directorul afacerilor economice şi financiare din Ministerul de Externe al Braziliei, Mauricio Carvalho, a recunoscut că un proiect detaliat nu va putea fi pregătit pentru actualul summit.

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, urmează să primească, în peisajul impresionant al Cascadei Iguaçu, pe omologii săi din Uruguay, Luis Lacalle Pou, Paraguay, Mario Abdo, şi din Brazilia, Luiz Inacio Lula da Silva, cel care urmează să preia preşedinţia rotativă a blocului până la sfârşitul anului.

Lula da Silva a precizat pe 13 iunie că "neîncrederea" nu poate influența acordul comercial dintre UE şi ţările Mercosur, cu accent pe preocupările cu privire la cerinţele de mediu ale europenilor.

"Între parteneri strategici trebuie să existe încredere reciprocă, şi nu neîncredere şi sancţiuni", a declarat președintele Braziliei într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rîndul său și președintele argentinian, Alberto Fernandez, a declarat că   "ceea ce cerem este un acord echilibrat" după ce s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen la Buenos Aires.

Principalul scop al acordului dintre Uniunea Europeană și Mercosur este creșterea comerțului și a investițiilor prin eliminarea sau reducerea taxelor vamale în schimbul de mărfuri, este de așteptat ca acordul să fie ratificat anul acesta, cu condiția ca toate statele să semneze ratificarea.

Mercosur, este un bloc între Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay, a ajuns la un acord cu UE în 2019, după mai bine de 20 de ani de negocieri, dar pactul nu a fost ratificat din cauza preocupărilor europene cu privire la politicile de mediu ale fostului preşedinte brazilian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite