Dezacordurile geopolitice domină reuniunea miniștrilor de finanțe ai G-20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniunea miniștrilor de finanțe ai G-20 de la Sao Paulo se încheie fără un comunicat comun din cauza diviziunilor privind conflictele din Ucraina și Gaza.

Steagurile țărilor care fac  parte din G-20
Miniștri de Finanțe nu au căzut de acord la summitul G-20

Recentele reuniuni ale miniștrilor de Finanțe ai Grupului celor 20 de la Sao Paulo s-au încheiat fără un comunicat din cauza diviziunilor pe tema conflictelor din Gaza și Ucraina. Ministrul de Finanțe al Braziliei, Fernando Haddad, a declarat că dezacordurile cu privire la geopolitică au dus la incapacitatea de a ajunge la un consens, ceea ce a dus la emiterea unei declarații a președintelui în locul unei declarații comune. Declarația a evidențiat „războaiele și escaladarea conflictelor” fără o identificare specifică, subliniind „fragmentarea geoeconomică”.

În abordarea perspectivelor pentru economia globală, miniștrii au făcut schimb de opinii cu privire la războaiele, conflictele și crizele umanitare în curs, subliniind crizele din Ucraina și Gaza”, se menționează în declarația Braziliei. Președinția braziliană a G20 a recunoscut că domeniul financiar ar putea să nu fie forumul ideal pentru rezolvarea problemelor geopolitice și a sugerat continuarea discuțiilor în forurile și reuniuni relevante.

Perspectivele economice globale și fricțiunile politice

Reuniunile G-20 au fost martore la o divizare între un bloc de economii avansate condus de SUA, opunându-se ferm invaziei Ucrainei de către Rusia și impunând sancțiuni economice stricte, și alte națiuni care ezită să susțină sancțiunile SUA, în ciuda criticării invaziei. China, a doua cea mai mare economie a lumii, s-a aliniat cu Rusia asupra conflictului, contribuind la disputele politice din cadrul G-20.

În ceea ce privește conflictul din Gaza, majoritatea membrilor G-20 pledează pentru o încetare imediată a focului, în timp ce SUA au respins rezoluțiile ONU care solicită una. Aceste tensiuni geopolitice au umbrit agenda axată pe financiar a reuniunilor G-20 de la Sao Paulo. În ciuda discordiei, textul G-20 a evidențiat perspective îmbunătățite pentru o „aterizare slabă a economiei globale” pe fondul scăderilor mai rapide decât se aștepta ale ratelor inflației.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite