G20: Economia mondială are o șansă tot mai mare de aterizare ușoară

0
Publicat:

Economia mondială are din ce în ce mai multe șanse să reușească o aterizare lină, au declarat șefii de finanțe într-un proiect de declarație finală a G-20 la reuniunea din această săptămână din Brazilia, citând dezinflația mai rapidă decât se aștepta ca fiind unul dintre riscuri.

Grafice bursiere pe un telefon și pe un ecran mare
Economia mondială are mari șanse să reușească o aterizare lină

"Observăm că probabilitatea unei aterizări ușoare a economiei globale a crescut", se arată în proiectul de comunicat datat 23 februarie, consultat de Bloomberg News. "Riscurile la adresa perspectivelor economice globale sunt mai echilibrate. Riscurile în sens ascendent includ o dezinflație mai rapidă decât se așteaptă".

Textul nu este final, iar formularea este supusă unor negocieri intense la Sao Paulo, înainte de sosirea miniștrilor de finanțe, miercuri. Reuniunea G-20 a fost deja marcată de diviziuni puternice, în special în ceea ce privește războaiele din Ucraina și Gaza, care agită politica globală. Proiectul de text face referire la "conflictele din multe regiuni ale lumii" printre provocări, fără a le numi, precum și la "tensiunile geoeconomice".

Declarația reflectă o viziune relativ optimistă asupra unei economii globale care s-a străduit în ultimii ani să depășească impactul pandemiei, al inflației în creștere și al creșterii puternice a ratelor dobânzilor.

"Inflația a scăzut în majoritatea economiilor, în mare parte datorită politicilor monetare adecvate, atenuării blocajelor din lanțul de aprovizionare" și moderării prețurilor la materiile prime, se arată în proiectul G-20.

Oficialii G-20 au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește limbajul folosit pentru a descrie conflicte militare precum invazia Rusiei în Ucraina, care a afectat, de asemenea, economiile din întreaga lume. Din acest grup fac parte Rusia și China, precum și SUA și aliații occidentali. La o sesiune preliminară desfășurată luni, a avut loc o zi de tatonări cu privire la modul în care să se facă referire la efectele și riscurile economice ale războiului.

Se așteaptă ca miniștrii să încerce să pună între paranteze unele dintre subiectele controversate, pentru a le împiedica să se suprapună peste alte chestiuni. Brazilia, care găzduiește sesiunea în centrul emblematic Bienal din Sao Paulo, în mijlocul unui parc luxuriant, promovează o agendă care include sărăcia, dezvoltarea durabilă și reforma instituțiilor globale.

Nu este clar cât de mult din această agendă va reuși să treacă de reuniune în mijlocul tuturor diviziunilor. Comunicatul final este, de obicei, cel în care miniștrii își prezintă viziunea lor consensuală asupra economiei mondiale și a provocărilor viitoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite