De ce producătorii de cereale din Europa de Est se confruntă cu o furtună perfectă. Ce spun românii

0
Publicat:

Fermierii din Polonia, România și din alte țări din estul Europei care au rezistat la prețuri mai mari ale cerealelor au fost loviți de o furtună perfectă, spun analiștii consultați de Reuters.

Cereale care urmează să fie încărcate pe o navă într-un port
Fermierii din statele est europene au rezistat cu greu prețurilor mai mari ale cerealelor

Când prețurile globale la cereale au început să scadă anul trecut, după o creștere în primele luni ale războiului din Ucraina, ministrul polonez al agriculturii de atunci i-a îndemnat pe fermieri să-și păstreze recoltele în speranța unei redresări și a unor randamente mai bune.

Pariul s-a întors împotriva unora. Aproape un an mai târziu, fermierul polonez Artur Konarski are încă aproximativ 150 de tone de cereale blocate în depozit și spune că unii dintre concurenții săi din al treilea producător de grâu din Uniunea Europeană au stocuri și mai mari de culturi care slăbesc în silozuri, scrie Reuters.

Fermierii din Polonia și din alte țări din estul Europei care au rezistat la prețuri mai mari au fost loviți de o furtună perfectă.

O creștere a exporturilor din Brazilia și Rusia a contribuit la scăderea prețurilor globale la cereale, în timp ce UE și-a deschis granițele pentru importurile de cereale ucrainene fără tarife, într-o dovadă de solidaritate, după ce Rusia a blocat porturile țării la Marea Neagră.

În timp ce scopul UE a fost de a oferi fermierilor ucraineni o desfacere pentru a transporta cereale și semințe oleaginoase către piețele lor tradiționale din Africa, Orientul Mijlociu și Asia - și de a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale - au rămas multe în Europa de Est.

Cu o lipsă de produse locale în Polonia, morarii și crescătorii de animale disperați după cereale s-au transformat în schimb într-un val de importuri din Ucraina transportate în UE cu camioane și trenuri, au declarat comercianții de cereale și fermierii.

Guvernele Europei de Est au arătat cu degetul vina pentru necazurile fermierilor săi asupra Ucrainei, dar Adrian Wawrzyniak, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Fermierilor Individuali din Polonia, a spus că unele dintre problemele din regiune au fost autoprovocate, deoarece fermierii, încurajați de politicieni, s-au acumulat. culturi.

Acest lucru a dus la scăderea vânzărilor în timpul recoltării și depozitării cerealelor de către fermieri, consecință pentru care aceștia o plătesc astăzi cu o reducere a veniturilor din vânzarea cerealelor”, a spus el.

Cumpărătorii locali aveau o mulțime de provizii alternative.

După ce și-a deschis granițele cu cerealele ucrainene, Polonia a importat anul trecut 2,08 milioane de tone de porumb și 579.315 de tone de grâu, față de doar 6.269 de tone de porumb și 3.033 de tone de grâu în 2021.

Din moment ce fermierii nu au vândut, (furaje și mori de făină) doar au cumpărat cereale ucrainene pentru a avea materii prime pentru producția curentă”, a spus un comerciant de cereale polonez care a refuzat să fie numit pentru că nu este autorizat să vorbească cu presa.

Interdicții unilaterale de import

În ciuda faptului că este un aliat ferm al Ucrainei, Polonia a interzis importurile de cereale ucrainene în aprilie, ca răspuns la plângerile furioase ale fermierilor.

Ungaria, Slovacia și Bulgaria au urmat rapid exemplul Poloniei, declanșând o dispută cu Bruxelles-ul pe tema politicii comerciale și a cererilor de despăgubire din fondurile UE pentru fermierii lor furioși.

Interdicțiile unilaterale de import au fost ridicate săptămâna trecută, dar numai după ce Comisia Europeană a acceptat să blocheze vânzările de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene în cele patru state membre și în România, între 2 mai și 5 iunie.

Dar este puțin probabil ca problema să dispară.

Negocierile cu Rusia pentru extinderea unui acord care să permită unele exporturi de cereale prin trei dintre porturile Ucrainei de la Marea Neagră pentru a atenua o criză alimentară globală atârnă greu în balanță.

Dacă coridorul de cereale care urmează să expire în această lună s-ar prăbuși, fermierii ucraineni nu ar avea nicio opțiune decât să-și trimită toate exporturile de cereale prin Europa de Est.

Comercianții de cereale au spus că prețul plătit pentru cerealele din Ucraina a fost în conformitate cu nivelurile pieței europene, dar acestea au scăzut cu mult sub prețurile căutate de mulți fermieri din Europa de Est.

Prețurile la grâu în Europa au atins în octombrie 2022 maxime după recoltare de peste 350 de euro pe tonă, dar de atunci prețurile au scăzut la niveluri de înainte de invazie de aproximativ 235 de euro.

Acesta este, de asemenea, departe de vârful de 450 de euro pe tonă pentru grâul european, imediat după atacul Rusiei.

Fermierii dau vina pe guvern pentru prețurile mici din cauza importurilor ucrainene, ceea ce nu este chiar adevărat”, a spus comerciantul polonez de cereale.

Fermierii ucraineni, între timp, au spus că primesc mult mai puțin decât prețul pieței, deoarece aproximativ 100 de euro pe tonă sunt deduși pentru a acoperi transportul către Europa de Est, mult mai mare decât costurile de expediere a cerealelor lor din porturile Mării Negre.

Restricțiile UE asupra importurilor de cereale au înrăutățit, de asemenea, perspectivele deja sumbre pentru agricultura din Ucraina, care era al treilea cel mai mare exportator de cereale din lume înainte de războiul cu Rusia.

Fermierii ucraineni spun că au fost nevoiți să reducă drastic cantitatea de culturi, cum ar fi porumb și grâu, pe care le plantează din cauza dificultății și a costurilor ridicate de aprovizionare din țară.

Fermierii români se chinuie să găsească mijloace de transport pentru cereale

Afluxul de cereale ucrainene în Europa de Est a afectat, de asemenea, capacitatea vecinilor săi din UE de a-și exporta propriile recolte, deoarece există o lipsă de camioane și vagoane disponibile.

În România, fermierii se plâng că procesatorii locali nu sunt interesați de grâul și porumbul lor, spunând că deseori camioane cu cereale ucrainene se aliniază la porțile lor. Fermierii au spus că s-au chinuit să găsească camioane pentru a-și transporta propriile mărfuri, costul logisticii a crescut cu 70% față de înainte de război.

La nivelul UE și al lanțului de aprovizionare au beneficiat micii vânzători, comercianții, procesatorii de alimente”, a declarat Cezar Gheorghe la consultanța AGRIColumn. „Fermierii români au ratat sistematic ferestrele pentru a-și vinde cerealele, începând din mai 2022”.

De la începutul conflictului, aproximativ 17 milioane de tone de produse agricole majore au părăsit Ucraina pe drumuri, căi ferate, precum și barje pe fluviul Dunărea, arată datele emise de Ministerul agriculturii din Ucraina.

Toate cerealele, reprezentând aproximativ 38% din exporturile Ucrainei, au intrat în Uniunea Europeană de Est, deoarece granițele Ucrainei cu Rusia și Belarus au fost închise.

Dorința producătorilor locali de a-și păstra recolta în așteptarea creșterii prețurilor a creat o penurie pe piața locală, așa că majoritatea consumatorilor s-au grăbit să cumpere cerealele ucrainene disponibile în acel moment”, a declarat sindicatul comercianților de cereale din Ucraina UGA.

Alte 28 de milioane de tone de produse agricole ucrainene au fost exportate din porturile sale de la Marea Neagră prin coridorul sigur, arată datele ONU.

Recolte sărace și mucegăite

În Ungaria, afluxul de cereale din Ucraina nu a provocat aceleași probleme cu supraoferta ca în Polonia și Bulgaria, din cauza recoltei de porumb dezastruoase vara trecută.

"Polonia a fost cea mai expusă pentru că ea însăși a avut recolte decente. Ungaria a avut o recoltă de porumb atât de proastă încât ar fi fost nevoită să importe porumb, indiferent dacă a fost război în Ucraina sau nu", a declarat Benoit Fayaud, analist la Strategie Grains.

Consultanța estimează că stocurile de porumb din Ungaria vor scădea efectiv în acest sezon, în ciuda unei creșteri a importurilor.

Pannonia Bio, o biorafinărie din Ungaria, a declarat că trebuie să cumpere porumb din Ucraina, Slovacia, Polonia și România pentru a-și menține afacerea în funcțiune, dar chiar și atunci a fost forțată să reducă producția din cauza scăderii recoltei locale.

Fermierul ungur Andras Pasztor a declarat că firma sa a recoltat doar 15% din recolta medie de porumb din câmpurile din apropierea graniței de est a Ungariei cu Ucraina și că aproximativ jumătate din aceasta, aproximativ 2.000 de tone, așteaptă încă să fie vândută.

Contaminarea unor stocuri cu subprodusul toxic al unui mucegai care înflorește în condiții uscate a împiedicat, de asemenea, vânzările de culturi din Ungaria, unii cumpărători locali apelând la alternative din cauza preocupărilor legate de calitate, au spus fermierii.

Cu toate acestea, chiar și porumbul necontaminat a fost greu de vândut. Ucraina a exportat 1,7 milioane de tone de porumb în Ungaria în anul de după invazia Rusiei, în creștere față de doar 30.000 de tone înainte de război, arată datele vamale.

Comercianții nu căutau (porumbul maghiar) pentru că nu erau siguri de calitate, iar produsele ungurești sunt mai scumpe”, a spus Pasztor. „Având în vedere o alternativă mai ieftină, au optat pentru opțiunea mai rentabilă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite