Danezii, poporul cel mai îndatorat din lume, nu mai vor împrumuturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ritmul de împrumut ipotecar al danezilor a atins cea mai lentă creştere din anul 2000,
Ritmul de împrumut ipotecar al danezilor a atins cea mai lentă creştere din anul 2000,

Locuitorii din Danemarca, care au cel mai înalt grad de îndatorare raportat la venituri, îşi pierd apetitul pentru împrumuturi. Numărul de credite ipotecare acordate în ultimul trimestru al anului trecut a crescut în cel mai lent ritm din ultimii 12 ani. Datoriile personale ale danezilor echivalează, în medie, cu aproximativ triplul venitului obţinut, potrivit Asociaţiei Băncilor Ipotecare Daneze.

Danemarca este ţara scandinavă cu economia cel mai puternic afectată de criza financiară globală. Proprietarii de case şi-au văzut propriile venituri anuale cum s-au micşorat, în medie, cu 400.000 de coroane (aproximativ 54.000 de euro), potrivit informaţiilor publicate de banca de împrumuturi Nordea Bank Denmark A/S, al doilea cel mai important creditor din ţară.

Scăderea a început odată cu declinul din 2007, după ce piaţa imobiliară şi-a atins apogeul.  

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% în 2012, Danemarca înregistrând cea mai slabă performanţă economică din ultimii trei ani. Cheltuielile de consum, care alcătuiesc aproximativ jumătate din întreaga economie de 300 de miliarde de dolari, au scăzut cu 0,1% în intervalul octombrie-decembrie 2012. Acesta este cel de-al treilea trimestru consecutiv de scădere, potrivit statisticilor.

Guvernul danez estimează că economia ţării va creşte cu 0,5% până la 1% în acest an, fiind o evoluţie mai slabă decât cea a Suediei şi a Norvegiei. Criza naţională a locuinţelor a zdruncinat puternic încrederea danezilor.

Astfel, clienţii nu mai îndrăznesc să se împrumute şi mai mult, potrivit lui Las Losen, economist-senior în cadrul Dnske Bank. Danezii profită acum de nivelul scăzut al dobânzilor pentru a rambursa rate mai mari din ipoteci, continuă specialistul.

Cheltuielile pentru locuinţe se vor micşora anul acesta cu 0,6%, după ce au scăzut cu 9,8% în 2012. Mai mult decât atât, nu este aşteptată o redresare până în 2014. Consumul va creşte cu doar 0,7% în acest an, după ce a înergistrat deja o creştere de 0,5% în 2012, potrivit datelor publicate luni de banca centrală.

Datoria personală a danezilor reprezintă 267,31% din venitul acestora, potrivit datelor publicate de Eurostat, agenţia oficială de statistică a UE. Prin comparaţie, raportul între datorii şi venituri în Suedia este de 148,77%, în Olanda este de 250,45%, iar în Statele Unite ale Americii este 93,87%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite