Curs valutar BNR, BCR, BRD. Euro a crescut, dolarul şi francul au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curs valutar BNR arată un franc într-o creştere continuă în ultimele zile
Curs valutar BNR arată un franc într-o creştere continuă în ultimele zile

Moneda elveţiană creşte în continuare la cursul BNR. Potrivit ministrulului Finanţelor, Darius Vâlcov, în România există 75.412 persoane care au credite în franci elveţieni.

Francul elveţian a scăzut astăzi, 20 ianuarie. Potrivit curs valutar BNR, francul elveţian este în scădere cu 0,0362 şi a ajuns la 4,4354. În acelaşi timp, curs BNR arată creştere uşoară la euro, de 0,0019 şi la dolar o scădere de 0,0035. Astfel un euro este 4,5037, iar dolarul este 3,8780 lei. 

Francul elveţian stabilise un nou record vinerea trecută, când a crescut cu 2,2%. 

BCR a afişat marţi

  • un curs euro de  4,4310 lei la cumpărare şi 4,5760 lei la vânzare
  • un curs dolar de 3,7950 lei la cumpărare şi 3,9750 lei la vânzare 
  • un curs franc elveţian de 4,3600 lei la cumpărare şi 4,5200 lei la vânzare 

BRD a afişat marţi 

  • un curs euro de  4,4320 lei la cumpărare şi 4,5820 lei la vânzare
  • un curs dolar de 3,812 lei la cumpărare şi 3,9720 lei la vânzare 
  • un curs franc elveţian de 4,3320 lei la cumpărare şi 4,5240 lei la vânzare 

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să aibă o discuţie cu oficialii Băncii Naţionale despre efectele pe care le are creşterea bruscă a francului eleveţian în raport cu moneda naţională. 

Curs valutar BNR, BRD, BCR. Prima reacţie de la Banca Naţională, imediat după şocul francului

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat săptămâna trecută că, în opinia sa, băncile au afişat cotaţii mult mai scumpe la vânzare de franci decât la cumpărare pentru că nu vor să facă tranzacţii până se calmează piaţa. „A fost o răbufnire, s-a creat acel efect al unei oale sub presiune. Acum s-a ridicat capacul, a ieşit aburul, acum doar fierbe”, a declara purtătorul de cuvânt al BNR. 

Liberalii spun că această furtună de pe piaţa valutară ar putea arunca în stradă cei mai vulnerabili debitori. Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, cere audierea conducerii Băncii Naţionale la Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor. 

„La o rată de 100 de franci elveţieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mişcări pur artificiale a cursului de schimb”, declară Andreea Paul. 

Curs valutar BNR, BRD, BCR. Liberalii au făcut o listă cu întrebări

Andreea Paul mai spune şi că se „impune un răspuns urgent” din partea reprezentanţilor BNR şi are deja un set întrebări pe care urmează să le adreseze: 

„1. La ce sumă se ridică valoarea totală a creditelor în franci elveţieni ale populaţiei?

2. Care este valoarea restanţelor pentru creditele în franci elveţieni şi cât reprezintă aceasta din valoarea totală a creditelor neperformante?

3. Care sunt modalităţile luate în calcul de BNR pentru a-i proteja pe debitorii români care au credite în franci elveţieni de mişcările artificiale şi brutale ale cursului?”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite