Cum sunt taxați angajaţii din IT, construcţii si agricultură în 2024

0
Publicat:

Patronii din IT, construcții, agricultură și industria alimentară suportă deja creșteri de cheltuieli de personal cu până la 18%, consideră experții în domeniu.

Mai mulți muncitori din construcții pe o clădire înaltă
Patronii din construcții, agricultură și industria alimentară suportă deja creșteri de cheltuieli

Legea nr. 296/2023 a schimbat fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, inclusiv în IT, construcții, agricultură și industria alimentară, sectoare care au împreună peste 800.000 de salariați, adică 16% din totalul salariaților din România, arată consultanții Crowe România.

De la 1 noiembrie 2023, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu mai sunt scutiţi de plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asiguratorie pentru muncă (CAM).

Pentru a compensa plata acestor contribuţii, Guvernul a crescut nivelul salariilor minime în aceste sectoare, măriri care se aplică din luna noiembrie. Astfel, în sectorul construcţiilor salariul minim brut va fi de 4.582 lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară de 3.436 de lei. Decizia a fost luată pentru ca angajaţii din aceste domenii să-şi menţină nivelul salarial, însă cu plata contribuţiilor.

Construcții: În sectorul construcții, unde lucrează aproximativ 450.000 de angajați, se restrânge gradul de aplicare al unor facilități fiscale introduse în 2019 printr-un regim special menit să crească atractivitatea candidaților într-un domeniu puternic afectat de migrația externă. Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plăti contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensie (CAS) pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, contribuții de la care au fost exceptați de la începutul anului 2019. Angajații din construcții rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit, dar fac excepție cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe lună, întrucât partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale. Pe lângă aceste măsuri, încă o modificare urmează să adauge presiune pe bugetele de salarii ale companiilor din construcții: creșterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească aceleași salariu net după reducerea facilitaților fiscale.

Industria agro-alimentară: Facilitățile pentru salariații din industria agro-alimentară, introduse în mai 2022, au suferit reduceri progresive, începând cu același an, similare cu cele din industria construcțiilor. În aceste sectoare activează peste 250.000 de salariați, potrivit Institutului Național de Statistică. De la 1 noiembrie, angajatorii din acest sector vor plăti CASS și CAS pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale. Și angajații din acest sector rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit dacă au venituri de până în 10.000 de lei brut pe lună, iar cei care depășesc această valoare vor plăti impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei. De asemenea, salariul minim din acest sector va crește de la 3.000 lei la 3.436 lei brut începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru ca angajații încadrați pe acest salariu să primească în continuare același salariu net după reducerea facilitaților fiscale.

Sectorul IT: Programatorii, scutiți de plata impozitului pe venit încă din 2004, vor fi nevoiți să plătească, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depășește valoarea de 10.000 de lei brut pe lună. De scutirea impozitului pe venit în sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariați din acest sector, iar salariul mediu brut în sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe lună în august 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Noua limitare este compensată parțial prin scutirea de la contribuția la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajații să opteze în scris pentru a contribui în continuare la acest Pilon. Vor fi afectați, în special, angajații cu experiență în acest domeniu, care câștigă peste salariul mediu brut din industrie și cei care vor dori să contribuie în continuare la acest Pilon.

Angajații din toate sectoarele de activitate vor simți impactul aplicării contribuției de sănătate pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță, precum și ale altor ajustări fiscale, care vor influența puterea de cumpărare și bunăstarea generală. Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaților prin noul plafon introdus pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite