Noile măsuri fiscale: Cum vor fi suprataxate băncile în perioada 2024-2026

0
Publicat:

Noile măsuri fiscale care au intrat deja în vigoare impun o suprataxă de 2% aplicată băncilor, suplimentar impozitului pe profit datorat până acum.

Clădire pe care scrie Bank
Băncile sunt suprataxate din acest an, conform noilor m ăsuri fiscale

Primele cele mai mari 10 bănci din România vor plăti un impozit pe cifra de afaceri între 23% și peste 100% din impozitul pe profit.

Astfel, cota efectivă de impozitare în sistemul bancar - impozit pe profit plus impozit pe cifra de afaceri -, calculată pe baza datelor financiare aferente anului 2022, s-ar situa între 17% și 72% raportat la profitul brut, susțin specialiștii PwC.

Statul ar putea încasa astfel un impozit suplimentar de cel putin 680 milioane de lei pe an de la bănci, cu 42% mai mult decât nivelul din 2022. Cele mai afectate sunt băncile care aveau o cotă efectivă de impozitare mică și care beneficiază de anumite facilități fiscale (precum neimpozitarea veniturilor din dividende, facilitatea privind profitul reinvestit etc.).

Impozitul pe cifra de afaceri de 2% în primii doi ani se va calcula asupra veniturilor care sunt raportate la BNR, respectiv asupra cifrei de afaceri reale. Noua impozitare se va aplica, astfel, tuturor veniturilor operaționale ale băncilor, din care nu vor fi scăzute cheltuielile cu dobânzile, comisioanele, personalul și altele.

Un alt aspect important care merită menționat este că impozitul pe cifra de afaceri se va plăti trimestrial, printr-o declarație fiscală nouă, iar cheltuiala cu acest impozit nu va fi deductibilă la calculul impozitului pe profit.

După primii doi ani de la intrarea în vigoare a noului impozit, adică din 2026, cota va scădea la 1% și se va plăti cel puțin încă doi ani.

Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2024, iar previziunile privind încasările bugetare din acest impozit sunt făcute de Ministerul Finanțelor pentru patru ani. Prin urmare ne așteptăm ca acest impozit să se aplice cel puțin în această perioadă de patru ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite