Cum își protejează firmele străine angajații din Israel și câți români trăiesc în Țara Sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii globale au închis temporar unele operațiuni din Israel, în contextul războiului din Israel, provocat de atacurile Hamas din weekend, scrie Reuters.

Explozie provocată de o rachetă pe o stradă din Israel
Mai multe companii globale au închis temporar unele operațiuni din Israel. Foto Profimedia

Reuters a enumerat măsurile luate de companii, de la companii aeriene la bănci sau activități din domeniul exploatării petrolului.

Călătorii

Mai multe companii aeriene din Asia, Europa și SUA au suspendat zborurile directe către Tel Aviv.

Delta Air Lines (DAL.N): Compania aeriană a decis să anuleze zborurile Tel Aviv operate de Delta până pe 31 octombrie, deoarece monitorizează evenimentele din regiune.

El Al (ELAL.TA): Compania aeriană a declarat că va efectua mai multe zboruri pentru a duce rezerviștii înapoi în Israel pentru a ajuta la cea mai mare mobilizare din istoria țării.

Royal Caribbean (RCL.N): Operatorul de croazieră a spus că ajustează mai multe itinerarii în zonă și că oaspeții afectați sunt anunțați direct.

Carnaval (CCL.N): Nava de croazieră a declarat că și-a ajustat itinerariile de croazieră și că nu efectuează escale în porturile din Israel în acest moment.

Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH.N): Compania a declarat că a modificat sau redirecționat cursele care vizitează Israelul în octombrie și că va evalua situația.

Petroliști

Chevron (CVX.N): Cel de-al 2-lea producător american de petrol și gaze a primit instrucțiuni de către ministerul israelian al energiei să închidă zăcământul de gaze naturale Tamar de pe coasta de nord a țării, a declarat luni un purtător de cuvânt al companiei.

Bănci

JPMorgan Chase (JPM.N): Banca de pe Wall Street a cerut peste 200 de angajați din Israel să lucreze de acasă, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu problema.

Goldman Sachs (GS.N): Angajații băncii de la biroul său din Tel Aviv au fost rugați să lucreze de acasă, a declarat un purtător de cuvânt.

Bank of America (BAC.N): Biroul din Tel Aviv va rămâne deocamdată închis, iar banca va continua să monitorizeze îndeaproape situația locală în zilele următoare, potrivit unui memoriu intern, văzut de Reuters.

Morgan Stanley (MS.N): Bloomberg News a raportat că banca are un birou în Israel și a spus, de asemenea, personalului său să lucreze de acasă în viitorul apropiat.

Citigroup (C.N): Citigroup, al cărui site local a declarat că are cea mai mare prezență între instituțiile financiare străine din Israel, a oferit flexibilitate personalului din țară pentru a lucra de acasă sau de la birou, a declarat o sursă pentru Reuters.

Bank of America (BAC.N): Biroul băncii din Tel Aviv va rămâne deocamdată închis, a declarat banca personalului într-o notă internă văzută de Reuters.

Logistică

Porturile Adani (APSE.NS): Adani Ports al miliardarului indian Gautam Adani, operatorul portului Haifa din nordul Israelului, a declarat că portul este operațional, dar a adăugat că monitorizează îndeaproape situația și este pregătit cu un plan de continuitate a afacerii.

FedEx (FDX.N): Firma globală de livrare și-a suspendat serviciul în țară.

UPS (UPS.N): Cea mai mare firmă de livrare de colete din lume a declarat că monitorizează îndeaproape situația și a suspendat temporar zborurile în și din Israel. Deși pot apărea întreruperi ale serviciului, UPS a spus că are planuri de urgență pentru a muta transporturile care sunt deja în Israel către destinațiile lor cât de repede este posibil să facă acest lucru.

Tehnologie

Nvidia (NVDA.O): Cel mai mare producător mondial de cipuri utilizate pentru inteligență artificială și grafică pe computer a declarat că a anulat un summit AI programat săptămâna viitoare la Tel Aviv. CEO-ul Jensen Huang era programat să vorbească la conferință.

Vânzări cu amănuntul

H&M (HMb.ST): Compania de îmbrăcăminte a declarat că partenerul său local de franciză a închis temporar toate magazinele din Israel.

Inditex SA (ITX.MC): „Magazinele noastre vor rămâne temporar închise, iar termenele de returnare vor fi prelungite cu 30 de zile de la redeschidere”, se arată într-un mesaj pe site-ul web al proprietarului Zara, Inditex, din Israel.

Cel mai mare retailer de modă din lume are 84 de magazine în Israel, toate operate în franciză.

Pharma

Eli Lilly and Co (LLY.N): Compania farmaceutică a declarat că monitorizează îndeaproape evoluția situației din Israel și va lua toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța colegilor din zonele afectate și din apropierea acestora.

De asemenea, lucrează pentru a se asigura că toate operațiunile critice rămân în vigoare pentru a oferi o aprovizionare neîntreruptă cu medicamente Lilly pacienților din regiune.

Peste 200.000 de români trăiesc și muncesc în Israel

Conform statisticilor oficiale israeliene, citate de Ministerul român al Afacerilor Externe, în Israel trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr putem adăuga şi 125.800 urmaşii familiilor originare din România născuţi în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane.

Caracteristici demografice ale comunităţii originarilor din România: o medie de vârstă ridicată (87% din israelienii născuţi în România au peste 55 de ani); răspândirea geografică: majoritatea s-au stabilit în Tel Aviv, Haifa si zona de Nord, iar restul în zona centrală, zona de sud şi Ierusalim; în cadrul populaţiei evreieşti a Israelului comunitatea de origine română are un mare procent de ocupaţii intelectuale. 

Surse neoficiale spun însă că numărul românilor care trăiesc și muncesc în Israel ar fi de cca 400.000 de persoane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite