Crescătorii de animale pot accesa fonduri pentru stâne montane şi centre de colectare a laptelui

0
Publicat:

Ministerul Agriculturii, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM), va lansa trei programe de sprijin care se adresează locuitorilor din zona montană.

MADR dă startul accesării fondurilor destinate zonei montane, Foto: Arhivă Adevărrul
MADR dă startul accesării fondurilor destinate zonei montane, Foto: Arhivă Adevărrul

,,Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenţia Naţională a Zonei Montane(ANZM), acordă finanţare pentru realizarea de investiţii în producţia românească. Cele trei programe de sprijin lansate se adresează locuitorilor din zona montană pentru înfiinţarea de:

- centre de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană;

- centre de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană;

- stâne montane”, precizează reprezentanţii MADR.

Suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul naţional, iar valoarea proiectelor diferă în funcţie de tipul de investiţie care se realizează.

Toţi cei interesaţi trebuie să ştie că principiul după care funcţionează accesarea programelor este ,,primul venit – primul servit”, din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor.

Cele trei programe de investiţii se vor derula până la sfârşitul anului 2022, iar plăţile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023.

Proiectele se depun accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanţilor se găsesc aici.

Sesiunea de depunere se va închide în data de 21 noiembrie 2022, ora 23:59.

Crescătorii de animale pot accesa programul pentru stâne montane şi centre de colectare lapte, iar producătorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte şi centre de prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.

În cazul investiţiilor pentru înfiinţarea de centre de colectare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producătorii de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.

Crescătorii de animale şi producătorii agricoli pot lua finanţare pentru a înfiinţa un centru de colectare, iar statul oferă o finanţare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înfiinţeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanţării este de 50%.

Principala condiţie de eligibilitate este ca investiţia să fie realizată în zona montană de către solicitanţi care desfăşoară activităţi în domeniul agricol şi/sau industrie alimentară, iar în funcţie de programul accesat există şi condiţii specifice.

Scopul programelor vizează pe de-o parte stimularea investiţiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă şi menţinerea populaţiei active în zona montană şi, pe de altă parte, susţinerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite